9. november-demonstrasjoner: Berlin og Brandenburg minnes murens fall og pogromene mot jødene

9. november arrangementer

Berlin og Brandenburg minnes murens fall og pogromene mot jødene


Video: rbb24 | 09.11.2022 | Utstyr: rbb24 kveldsshow | Bilde: dpa/J. cartensen

For 33 år siden denne onsdagen falt Berlinmuren. For 84 år siden gjennomførte nasjonalsosialistene pogromer mot jøder over hele Tyskland. Berlin og Brandenburg minnet begge begivenhetene med flere begivenheter.

Ofrene for de nasjonalsosialistiske pogromene 9. november 1938 ble også minnet i Berlin og Brandenburg tirsdag. I løpet av denne tiden ble synagoger og jødiske institusjoner vandalisert i hele Tyskland, og jøder ble angrepet, myrdet eller kidnappet. Tirsdag markerte 84-årsjubileet for novemberpogromene mot det jødiske folk.

I Berlin ble navnene på de 55 696 drepte Berlin-jødene tradisjonelt lest hele dagen i statens minnebok utenfor det jødiske samfunnshuset på Fasanenstrasse.

Giffey: «Vi vet hva som skjer»

Ofrene for de nazistiske pogromene ble også minnet mange steder i Berlin-distriktene. Bydelen Steglitz-Zehlendorf inviterte til en stille markering og nedleggelse av en krans på speilveggen til Hermann-Ehlers-Platz. I Lichtenberg fant det sted en minnemarkering i den tidligere synagogen i Konrad-Wolf-Strasse 92. I Pankow ble det nedlagt kranser på den jødiske kirkegården i Weißensee og den jødiske kirkegården i Schönhauser Allee.

– Vi har lært leksen fra novemberpogromene og vi trekker de nødvendige konklusjonene fra Holocaust, sa Berlin-ordfører Franziska Giffey (SPD) i anledning minnedagen. Hvert antisemittisk angrep, hver fornærmelse, hvert feil ord er et angrep, en fornærmelse og et ord for mye. «Fordi vi vet hva som kommer ut av det,» advarte hun.

Sentral markering av murens fall i et tidligere fengsel

Ordføreren minner om «myten om Schwedt»

Ved minnearrangementet ved Uckermark Teater sa statsparlamentets speaker Ulrike Liedtke: «Den fredelige revolusjonen i 1989, som førte til murens fall, er en milepæl i det tyske demokratiets historie. Et sted for urettferdighet i DDR var militærfengselet. Tusenvis av unge menn har blitt hardt straffet her for sin politiske tro eller for småforbrytelser, og mange har fått arr for livet.

Ordføreren i Schwedt, Annekathrin Hoppe (SPD), sa om fengselet: «Alle som var der ble dømt til taushet, og litt etter litt ble den fryktfylte «Schwedt-myten» født.»

Statsminister Dietmar Woidke (SPD) var ikke i stand til å delta på minnearrangementet som opprinnelig planlagt på grunn av planleggingsvansker.

Hviterussisk kor opptrådte – med masker

Regjerende ordfører Franziska Giffey (SPD), senator for kultur Klaus Lederer (til venstre) og statsminister for kultur Claudia Roth (De Grønne) deltok i det sentrale arrangementet for å minnes den fredelige revolusjonen og murens fall ved Berlinmurens minnesmerke på Bernauer Straße.

Rundt 200 skoleelever fra Tyskland, Frankrike og Norge plasserte roser i sprekkene på veggen som en gang skilte dem, deler av disse står fortsatt i minnesmerket på sin opprinnelige plass. Det hviterussiske koret fra Volny opptrådte også som en del av arrangementet. Den ble opprettet i august 2020 som svar på aksjonen i Hviterussland. For å forbli anonyme og for å beskytte seg mot forfølgelsen av makten på stedet, var sangerne hette eller masker.

Sending: rbb24 Inforadio, 9. november 2022, kl. 07.00

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *