9 russiske statsborgere er allerede varetektsfengslet i Norge for spionasje i løpet av få uker; droner brukes i økende grad i spionasje / Artikkel

I Nord-Norge – ved Arktisk universitet i Tromsø by – arresterte norske spesialtjenester denne uken en mann som i fjor høst kom som «forsker fra Brasil» og jobbet i en gruppe forskere som studerte hybrid krigføring.

Hedvig Moo, sjef for den norske nasjonale sikkerhetstjenesten, sa: «Vi tror han er i Norge på et oppdrag fra russiske myndigheter med utilstrekkelige brasilianske identitetsdokumenter og er det vi kaller en «ulovlig».

Norske sikkerhetstjenester har bedt om utvisning av en falsk brasiliansk statsborger, og hevdet at han jobber for russisk etterretning og truer Norges sentrale nasjonale interesser.

Flere tilfeller av spionasje med droner, eller ubemannede luftfartøyer, som for eksempel har fotografert flyplasser, samt olje- og gassplattformer, er også nylig oppdaget i Norge.

Jacob Berg, politirepresentant i Tromsø, forklarte: «En politipatrulje ankom og de oppdaget en russer med drone. På bakgrunn av denne informasjonen ble det besluttet å arrestere russen og beslaglegge eiendommen hans, inkludert droner.»

Den innsattes advokat, Ola Larsen, sa: «Han ber om å bli løslatt fordi han mener han ikke har gjort noe straffbart.

Den norske justis- og offentlig sikkerhetsminister Emilija Enger Mäl forklarte: «Vi har forbudt russernes bruk av droner. Det er viktig at vi overholder. Det er viktig at sanksjonene mot Russland fungerer fordi Russland angrep Ukraina. Så nå må sanksjonene mot Russland være strenge.»

Innsatte sier vanligvis at de er turister, inkludert Andrei Yakunin, som ankom på en yacht – hvis far, den tidligere sjefen for selskapet «Russian Railways», regnes som en person nær Vladimir Putin.

Moo, leder av Norges nasjonale sikkerhetstjeneste, sa: «En mulighet er bare at de tok bilder av norsk natur og det er ikke noe mer mistenkelig der. En annen mulighet er at droner kan brukes til å skape frykt og usikkerhet, for eksempel om norsk gass. forsyninger til Europa. Og det er også en hypotese om at droner brukes til etterretningsinnhenting i spionerammen.

Den norske statsministeren antydet indirekte at russiske etterretningstjenester sto bak de ulovlige droneflyvningene. Etterforskningen pågår. Det arbeides for å eliminere sikkerhetsrisikoer.

Allerede i slutten av september, etter påvisning av eksplosjoner i gassrørledningene «Nord Stream», trolig på grunn av sabotasje, har Norge forsterket sikkerhetstiltakene i sin oljeinfrastruktur, både på kontinentalsokkelen og på land.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *