Å samarbeide med autoritære regimer er et spill. Etter Russland er det også faren for Kina, advarer NATO-sjefen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg | FOTO: North Atlantic Alliance / Courtesy

NATOs generalsekretær har lenge advart mot autoritære regimer og deres ledere. På NHO-konferansen minnet Jens Stoltenberg derfor i sin tale om hvor feil vestlige land hadde tatt i forhold til Russland, og påpekte at den samme trusselen også kunne komme fra Kina. I tillegg har den utvidet samarbeidet med landet Vladimir Putin de siste ukene.

Stoltenberg, ifølge byråets rapport Ukrinform Torsdag minnet han om at NATOs støtte til Ukraina vil fortsette, i alle retninger. Våpen, ammunisjon, militært utstyr og andre ting som er nødvendige for forsvar mot den russiske aggressoren vil bli levert til det okkuperte landet.

Fortsett å lese

Vil du forstå hva som skjer i Russland? Du må ikke gå glipp av disse bøkene

Les artikkelen «

«Våpen er faktisk veien til fred. Det blir ingen varig fred hvis undertrykkelse og tyranni seier over frihet og demokrati, sa Stoltenberg på en konferanse i Oslo.

Samtidig advarte han vestlige land om at det ikke er rimelig å etablere intensive forbindelser med Kina. Ifølge lederen for den nordatlantiske alliansen viste Russlands invasjon av Ukraina hvorfor demokratiske stater bør være på vakt.

«Å stole på autoritære regimer er farlig. For ikke så lenge siden trodde mange at det å kjøpe gass fra Russland var en ren kommersiell affære,» sa Stoltenberg. «Faktisk er det et politisk spørsmål, angående vår sikkerhet. Forretninger er også politikk,» la han til, og la til at Vesten ikke må gjenta den samme feilen med andre regimer, autoritære, inkludert Kina spesielt.

NATO-sjefen oppfordret vestlige land til ikke å selge eierandeler i viktig nasjonal infrastruktur som havner, jernbaner og 5G-nettverk til kinesiske selskaper. «Vi kan ikke anta at hvert lønnsomt prosjekt skal gå videre bare fordi det er lønnsomt,» sa Stoltenberg. «Kortsiktige økonomiske interesser kan ikke gå foran grunnleggende nasjonale interesser,» la han til.

Fortsett å lese

FORUM 24 (Pavel Hofman)

Frihet trenger uavhengige medier. Støtt oss og la oss bli sterkere sammen

Les artikkelen «

Han minnet også om intensiveringen av forholdet mellom Russland og Kina, deres økonomiske samarbeid og felles militærøvelser. Han advarte også om følelsen av seier, som ville komme før krigen virkelig var over. «Det er farlig å undervurdere Russland. Mens en russisk seier i Ukraina ville vært en tragedie for ukrainerne, er Putins triumf også farlig for oss,» sa den tidligere norske statsministeren.

Ukraina vil motta ytterligere hjelp

I slutten av november i fjor minnet NATOs generalsekretær allerede om at den nordatlantiske alliansen ikke vil lempe på sin støtte til Ukraina og vil fortsette å gi den de våpen og militærutstyr som er nødvendig for de vanskelige månedene med vinterforsvar mot russisk aggresjon . . Ifølge Stoltenberg vil allierte nasjoner øke forsyningen av utstyr som er nødvendig, som drone-jammere, drivstoff og vinterutstyr. – Den beste måten å øke sjansene for en fredelig løsning på er å støtte Ukraina, sa NATO-sjefen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *