Akselerert lytting eller lesing, en ny trend blant unge

Den 19 år gamle sønnen til en venn gjorde meg oppmerksom på dette fenomenet. Han fortalte meg : «Jeg hører på podcaster med dobbel hastighet som alle vennene mine». Først skjønte jeg ikke engang hva han snakket om, og så forklarte han meg at på podcastavspillingsapplikasjoner er det dette alternativet: valg av avspillingshastighet.

Lytte i rask bevegelse, en sprø idé?

Hvorfor lytte til folk snakker raskere? Vel egentlig fordi alle har det travelt og unge mennesker er i denne dynamikken med å få mest mulig ut av hvert øyeblikk. Plutselig følte jeg meg overveldet av et nytt fenomen som jeg ikke hadde lagt merke til.

Så jeg gikk for å se. Dette alternativet for akselerert lesehastighet tilbys faktisk på de fleste applikasjoner og programmergjelder også Youtube, Netflixog til og med podcastsiden vår Frankrike kultur.

For å unngå å dø dum testet jeg den på komedieskisser og på vitenskapelige konferanser. Jeg har til og med testet din «morgenstemning» som plutselig gikk fra to minutter til ett minutt. Og jeg testet det også på min egen spalte forrige uke som var 3 minutter 30 minutter og som også reduserte tiden med det halve.

Mindre smak

Følelsen er en helt annen. Faktisk er humor og kunnskap ikke bare setninger som snor seg sammen som perler på et kjede, det er også musikk, en rytme, en måte å styre tiden på. For å le eller lære, trenger du tomme mellomrom mellom fulle mellomrom. Å fordøye godt. Det er litt som å spise. Vi kan spise raskt, men vi kjenner ikke smaken av mat like godt.

Jeg prøvde å forstå min egen forståelsesprosess. Når jeg hører på en podcast i normal hastighet om et emne jeg er uvitende om, har hjernen min tid til å lage bilder og den knytter assosiasjoner til annen kjent informasjon som dermed bekreftes eller avkreftes. Så jeg stiller meg selv spørsmålet: hvordan kan hjernen min utføre det samme arbeidet ved å doble mottakshastigheten?

Hjernen tilpasser seg og gjør det vi ber den om

I den grad sjakkspiller på klokken likte jeg å redusere spilletid til tre minutter. Hjernen min var i stand til å tilpasse seg akselerert tenkning til det punktet å spille nesten ett trekk hvert 10. sekund. Men da jeg etterpå så tilbake på fremdriften i spillet, oppdaget jeg at jeg hadde gått glipp av mange muligheter. På samme måte kunne jeg se at det var folk som opptrådte i «rask lesing».

I Frankrike har vi for eksempel Kamel Kaddition som vant tittelen verdensmester i hurtiglesing i 2022 som er i stand til å lese en 300-siders bok på, få dette, 15 minutter. Han gir råd til «pust godt», følg med fingeren. Faktisk har hurtiglesing blitt en slags sport.

Leser forfattere raskt?

Vi ser ofte for oss at forfattere leser raskt. Jeg skriver raskt, men jeg leser veldig sakte. Jeg trenger å visualisere hver scene og høre karakterenes stemmer. 300 sider? Jeg trenger ikke 15 minutter, men 15 dager. Og fortsatt er jeg ikke engang sikker på at jeg blir ferdig med alt på denne tiden. Når jeg kommer til øyeblikket med størst spenning, senker jeg farten for å frustrere meg selv og øke gleden ved å oppdage.

Så denne samtalen med min venns sønn, som kunngjorde fremveksten av en generasjon unge mennesker som leser og lærer med dobbelt så høy hastighet, fikk meg til å ville gjøre det motsatte. Gjør ting enda tregere å integrere informasjonen enda dypere. Min far sa: «sakte ned, du vil gå fortere». Faktisk er jeg overbevist om dette paradokset: vi lykkes bedre når vi tar oss tid til å bruke oss selv.

Og for å konkludere, vil jeg sitere Woody Allen:

«Jeg tok en hurtiglesingstime og var i stand til å lese Krig og fred på 20 minutter. Etter det jeg forstår, handler det om Russland.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *