Aktivistene ønsket å holde seg til det berømte bildet, for å få slutt på olje

Ekspresjonistisk maleri av den norske kunstneren Edvard Munch Vkik
| Foto: Profimedia.cz

Kim, når folk dør, roper en av aktivistene, mens han dekker hendene med lim, i video tatt på Munchmuseet. Kim, når kjennere ignorerer kona, appellerer til den sene arten.

Vi driver kampanje mot Vkik, da det kanskje er det mest kjente norske maleriet, sa stemmeaktivist Astrid Remov. Norge er en stor produsent og importør av olje og naturgass, noe aktivisten kritiserer.

I følge opplysningene ABC Nyheter lo om et forsøk fra klimaaktivister fra den norske organisasjonen Stopp oljeletinga – Stopp tb olje på norsk. Kampanjer sa at de ønsket å presse tankskipene til å slutte å pumpe olje.

Museet har stengt hallen for besøkende til nå. Maleriet er helt dekket av glass, så rester av lim er kun på glasshåndtaket, sa galleriet.

Protesten til den norske Stopp tb-oljebevegelsen er langt fra en rekke lignende aksjoner i nyere tid. I januar kommer miljøaktivister fra Let’s Stop Oil-bevegelsen ved National Gallery i London kom ut på bildet av solen av den nederlandske maleren Vincent van Goghs halve rajat. En aktivist under en demonstrasjon i Potsdam de legger potetsuppe av impresjonisten Claude Monet.

I Nederland retten dømte to belgiere, lener seg på Jan Vermeer Dveks maleri med en perle og halvt dryss med vann. I protest helte de ertebelger på Vincent van Goghs maleri.

I slutten av november kom en aktivist fra Panlski Prado-museet de nærmet seg Goyas malerier, taktfullt med sikte på å rette oppmerksomheten mot behovet for drastiske tiltak i kampen mot klimaendringene.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *