Alltid den samme historien: en inuitlegende kommer til live i en «resirkulert» produksjon

«Hva er det beste i verden å være? Vanlig gress eller vakkert gress? Mus eller fugl? Hva med en person?» En gammel inuitlegende gjenspeiler ønsket om å leve og overleve selv under tøffe forhold .

«Den eldgamle historien gir særlig gjenklang i vår tid full av frykt og en konstant følelse av trussel. Men han jobber også med håp – takket være hans kreativitet kan en person takle uventede og vanskelige situasjoner.«, sier koreograf Mirka Eliášová.

BERG-orkesteret har lyktes i å samle to eminente tsjekkiske artister. Jana Vöröšová er en anerkjent komponist med oppdrag fra den tsjekkiske filharmonien og Praha-våren, Mirka Eliášová er en av de kreative konstantene i den tsjekkiske dansescenen. «Vi har jobbet med begge i lang tid, med Jana siden studiene, med Mirka siden 2007, vi har laget mange eksepsjonelle in situ-kvelder, blant annet på renseanlegget eller i det tidligere Elektrisitetspalasset. Bedrifter. Vi er glade for at vi klarte å bringe dem sammen og at de forsto hverandre så godt.«, sier Peter Vrábel, kunstnerisk leder for orkesteret.

«Sammen med Mirka og Jana satte vi oss som mål å få mest mulig ut av våre varehus, som skjuler en enorm mengde skatter – materialer, musikkinstrumenter og andre. Det er en kreativ utfordring og en plikt overfor planeten vår,» avslører Eva Kesslová, direktør for BERG Orchestra. Mirka Eliášová legger til: «Vi er først og fremst opptatt av sammenhengen mellom bevegelse og lyd. Musikerne har en bevegelseshandling, danserne avgir en lyd, vi har valgt dem deretter. Dette er neste logiske skritt i vårt samarbeid.Komponist Jana Vöröšová vil stå på scenen sammen med danserne og musikerne, som kjenner danseverdenen godt: «Jeg er ikke en danser, men jeg skulle danse og jeg har undervist ved Duncan Center Conservatory i over tjue år, så jeg ser på dans hver dag. Det er flott at Mirka betror meg et oppdrag om trivsel, og gjennomføringen avhenger da av meg. Dette er også grunnen til at jeg valgte et trekkspill til showet, som er veldig rørende.»

De første øvelsene fant sted i mars, hovedøvelsene finner sted i sommerferien, premieren åpner PONEC teatersesongen tirsdag 5. september. Kveldsshowet vil bli supplert med et morgenshow for skolene.

Eli et al. & Orchestra BERG & PONEC – teater for dans

ALLTID SAMME HISTORIE | … et musikk- og danseshow

premiere: 5. september 2023 kl. 20.00, PONEC – teater for dans

neste reprise: 6. september 2023 og 20. november 2023 (neste i 2024)

Mirka Eliášová – koreografi, Jana Vöröšová – musikk

Pavel Havrda – lys- og videodesign, Renata Weidlichová – kostymer

utøvere: Jana Kubánková, Jazmína Piktorová, Jana Vöröšová, Radek Doležal, Radim Klásek

BERG Orkester fokuserer på samtidsmusikk og støtter tsjekkiske komponister, spesielt yngre generasjoner. Den kombinerer musikk med film, dans, teater eller visuell kunst og inviterer ofte lytterne inn i utradisjonelle rom. Han har allerede gitt verdenspremierer på mer enn to hundre nye verk, så arbeidet hans er helt avgjørende for utviklingen av den tsjekkiske musikkscenen. I løpet av sin eksistens har BERG-orkesteret bygget opp et rykte som et ledende ensemble som frimodig og kreativt takler de mest ambisiøse prosjektene innen samtidsmusikk. I 2021 vant han den prestisjetunge Prix Italia for Tsjekkia i et halvt århundre.

www.berg.cz

Eli et al. er en organisk gruppe kunstnere som samarbeider med den kreative duoen Eliášová (koreografi) – Jakl (lyd). Grunnleggeren Mirka Eliášová er en tsjekkisk koreograf, danselærer og utøver. Hun studerte koreografi ved Danseavdelingen ved HAMU (MgA., PhD.), hvor hun for tiden jobber som lærer. Samtidig underviser hun barn og ikke-profesjonelle dansere i alle aldre ved ZUŠ Klapkova i Praha og i undervisnings- og populariseringsverksteder. Han er dedikert til å lage interaktive og eksperimentelle forestillinger for voksne og barn. I lang tid har han vært opptatt av å bruke prinsippene for samtidsdansimprovisasjon og umiddelbar komposisjon. Siden 2008 har han samarbeidet med Orchester Berg om in situ og interaktive prosjekter.

PONEC – teater for dans er et unikt rom for kreativitet, inspirasjon, møter, dialog og nye impulser. På grensen til lavlandet Žižkov og Karlín har han siden det tjueandre året vært involvert i skapelsen og fremveksten av nye progressive danseverk, inkludert som medprodusent. Den er også rettet mot barn og unge publikum og legger stor vekt på å lage interaktive show for skoler og familier. Dette gir rom til nasjonale kunstnere og utvider samtidig mulighetene for internasjonalt samarbeid. PONEC Theatre er scenen for festivalene TANEC PRAHA og Czech Dance Platform. PONEC drives av Tanec Praha z.ú. på grunnlag av en leieavtale med byen Praha 3.

www.divadloponec.cz

Støtte fra BERG Orchestra og Eli et al. – 2023-sesongen: Den tsjekkiske kulturdepartementet, Prahas hovedstad, EU gjennom den nasjonale gjenopprettingsplanen, Praha 1, Praha 7, OSA Partnership, BENU – nettverk av apotek

Mediestøtte: KlasikaPlus, Dance News, Classic Prague, HISvoice

PONEC teaterstøtte: Hovedstaden Praha, Tsjekkias kulturdepartementet, Rådhuset i Praha 3, EU-programmene Creative Europe og NextGeneration EU, National Recovery Plan, EDN – European Dancehouse Network, Dance Well, Krenovka og selskapet SUDOP Real as, som mottok et tilskudd på 6 625 000 for revitalisering av CZK-farmen fra Island, Liechtenstein og Norge under EØS-fondene 2014-2021.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *