Amerika letter oljesanksjonene mot Venezuela etter at regjeringen-opposisjonsavtalen er signert

Biden-administrasjonen lettet på noen oljesanksjoner mot Venezuela lørdag etter at Nicolas Maduros regjering og opposisjonen signerte en bred «sosial avtale» for å opprette et FN-fond for å gi humanitær hjelp til det venezuelanske folket.

En avtale som ble undertegnet lørdag i Mexico av representanter for president Maduro og opposisjonen – inkludert den USA-støttede fraksjonen ledet av Juan Guaido – markerer gjenopptakelsen av langvarige forhandlinger med sikte på å finne et felles resultat for «Sør-Amerika». kompleks nasjonal krise.

Det amerikanske finansdepartementet sa at avtalen representerer «viktige skritt i riktig retning for å gjenopprette demokratiet» i Venezuela, og svarte med å gi en lisens til Chevron for å gjenoppta begrenset oljeproduksjon i Venezuela.

Finansdepartementet sa at autorisasjonen vil vare i seks måneder mens Biden-administrasjonen vurderer om Maduros regjering oppfyller sine forpliktelser i avtalen.

Å lempe restriksjonene på Chevrons operasjoner i Venezuela, som har verdens største oljereserver, vil tillate landet å gå tilbake til globale oljemarkeder.

Internasjonal innsats for å løse den venezuelanske krisen har intensivert siden Russlands invasjon av Ukraina og presset den la på globale energiforsyninger.

En felles uttalelse fra Canada, USA, Storbritannia og EU lovet å være «klare til å revidere sanksjonene» mot Venezuela, men oppfordret Venezuela til å løslate politiske fanger, respektere pressefriheten og garantere uavhengigheten til dets retts- og valghøgskoler. .

Den mektige demokratiske lederen av det amerikanske senatets utenrikskomité, Robert Menendez, sa at Biden-administrasjonen må gå sakte.

«Hvis Maduro igjen prøver å bruke disse forhandlingene til å kjøpe tid til å konsolidere sitt kriminelle diktatur, må USA og våre internasjonale partnere gjenopprette den fulle kraften til våre sanksjoner, som førte hans regime til forhandlingsbordet i første omgang,» sa han. .

– Optimisme før samtalene

Det er optimisme om at samtalene denne gangen vil lykkes, sa Manuel Rapallo i Al Jazeera de Mexico.

Mer enn ett år har gått siden den venezuelanske regjeringen og opposisjonen satte seg ved forhandlingsbordet. En av grunnene til optimismen i forkant av denne samtalerunden er at målene og belønningene ble satt lenge før forhandlingene.

Målet er selvfølgelig å løse den nåværende økonomiske og politiske krisen i Venezuela. For regjeringen til Nicolás Maduro betyr dette at den må forplikte seg til frie og rettferdige valg i landet. Og belønningen for hans regjering er lindring av harde straffer.»

Den norske mekleren Dag Nylander kalte avtalen en «historisk milepæl», selv om landets krise bare kan løses av venezuelanere selv.

«Begge sider har identifisert en gruppe venezuelanske statseide eiendeler frosset i det internasjonale finanssystemet som gradvis kan fås tilgang,» sa han.

Pengene skal bidra til å stabilisere landets strømnett, forbedre utdanningsinfrastrukturen og håndtere effekten av årets dødelige regn og flom.

En FN-rapport utgitt tidligere i år estimerte humanitære behov til 795 millioner dollar for å hjelpe rundt 5,2 millioner mennesker i Venezuela gjennom helse-, utdannings-, vann- og sanitærprosjekter, sanitær, mat og andre.

Under president Donald Trump strammet USA inn de økonomiske sanksjonene mot Venezuela og ga opposisjonsleder Juan Guaidó makt til å inspisere bankkontoer holdt av Maduro-regjeringen i Federal Reserve Bank of New York eller andre amerikanske forsikrede banker.

Guaidó erklærte seg selv som Venezuelas midlertidige president i januar 2019, og hevdet at hans rolle som president for landets nasjonalforsamling tillot ham å danne en overgangsregjering etter at Maduro vant gjenvalg i en falsk avstemning sent i 2018.

Dusinvis av land, inkludert USA, Canada og Colombia, har anerkjent ham som den legitime herskeren over Venezuela. Europeiske banker holder også Venezuelas eiendeler frosset.

Nesten syv millioner mennesker har forlatt Venezuela etter en kompleks politisk og humanitær krise. Tre fjerdedeler av de som blir igjen i landet lever for mindre enn 1,90 dollar om dagen, det internasjonale målet for ekstrem fattigdom.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *