Anders Breivik ber om at hans isolasjon oppheves

Han ber ikke om løslatelse, men om en reduksjon i forholdene for varetektsfengsling. Anders Behring Breivik, høyreekstreme fanatikeren som drepte 77 mennesker i et angrep i Norge i 2011, ba mandag en norsk domstol om å få slutt på isolasjonen i fengselet. I fire dager skal norske domstoler undersøke denne nye søksmålet Breivik har reist mot den norske stat angående hans fengselsisolasjon, etter å ha forsøkt forgjeves for to år siden å få ham løslatt.

I juli 2011 drepte Breivik først åtte mennesker i en bilbombeeksplosjon i Oslo, nær regjeringens hovedkvarter, og skjøt deretter ytterligere 69 mennesker, de fleste av dem tenåringer, på en parti-ungdomsleir. Arbeidskraft på øya. av Utøya, den verste grusomheten i fredstid som noen gang er begått i Norge. Han hadde sendt kopier av et manifest som skisserte hans overlegenhetsteorier på e-post før angrepene hans. I 2012 ble han dømt til 21 års fengsel, den høyeste straffen da norsk lov ga, men en forlengelsesstraff så lenge han representerer en trussel.

Saken hans utgjør en prøvelse og et paradoks for et land som fortsatt er dypt rystet over forferdelsen over sine handlinger, men som ikke legger skjul på sin langvarige stolthet over arbeidet med å rehabilitere rettssystemet.

En time med to innsatte hver 15. dag

44-åringen, som skiftet navn til Fjotolf Hansen i 2017, sitter fengslet ved Ringerike høysikkerhetsfengsel, 70 km nordvest for Oslo, i et nytt toetasjes bygg. . Nyhetsbyrået NTB besøkte siden forrige måned, før rettssaken. Foruten cella kan Breivik-Hansen gå på treningsrom, kjøkken, stor TV-stue og bad. Han har lov til å holde tre parakitter som kjæledyr som flyr fritt i disse områdene. Den har også en basketballbane, mesh men friluft.

Breivik-parakitter kan bevege seg fritt på plassen som er tildelt dem. Via AFP/NTB/Ole Berg-Rusten Ole Berg-Rusten / NTB

Han har kontakt med vakter, en prest, medisinsk fagpersonell og inntil nylig en ekstern frivillig som Breivik ikke lenger ønsker å se. Han møter også to innsatte en time annenhver uke.

«Han er nå suicidal»

Mer enn et tiår med isolasjon «uten meningsfylt samhandling» hadde en ødeleggende innvirkning på helsen hans, skriver Breiviks advokat i saksdokumentet til Oslo tingrett. På Prozac er «han nå suicidal», sier Oeystein Storrvik, som også håper å se at restriksjonene i korrespondansen hans med omverdenen oppheves.

Overvåking av Breiviks kontakter er begrunnet med risikoen for at han oppfordrer andre til å begå voldshandlinger, ifølge justisdepartementets advokater. «Dette gjelder spesielt for kontakter med høyreekstreme miljøer, inkludert personer som ønsker å etablere kontakt med Breivik etter terrorhandlingene 22. juli 2011,» sa de i arkivet. Breivik har blitt sitert som en inspirasjon av Brenton Tarrant, mannen som drepte 51 mennesker ved to moskeer i Christchurch, New Zealand, i 2019.

Høringen finner sted i fengselsgymnaset, som ligger ved bredden av Tyrifjorden, der øya Utøya ligger. Dette bør vare i fire dager. Breivik kan gjøre feil, som han gjør hver gang. Barbert hode, grått skjegg, svart dress, han avsto likevel fra enhver provokasjon ved ankomst til rettssalen denne mandagen. Dommeren forbød sendingen av Breiviks vitneforklaring som var planlagt til tirsdag ettermiddag. Dommeren vil ta sin avgjørelse om noen uker.

– Mange er lei og prøver å holde seg unna alt dette, sier Lisbeth Kristine Røyneland, president for støttegruppen for ofrenes familier, som mistet sin 18 år gamle datter, til Agence France Presse (AFP). år. Synne, på Utoya. – Det er klart at folk opplever dette som en belastning fordi det vekker minnene deres, sa en annen leder i gruppen, Merete Stamneshagen, hvis jevnaldrende datter Silje også døde på øya.

Ikke alle nyheter på nettstedet uttrykker synspunktene til nettstedet, men vi overfører disse nyhetene automatisk og oversetter dem ved hjelp av programmatisk teknologi på nettstedet og ikke fra en menneskelig redaktør.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *