Anerkjennelse av Palestina: tre ja til Palestina

Norge, Spania og Irland ønsker å anerkjenne en palestinsk stat. Det meldte de tre delstatene onsdag. Norge ønsker å ta steget 28. mai. Generalsekretæren for eksekutivkomiteen til Palestina Liberation Organization (PLO), Hussein al-Sheikh, kalte denne anerkjennelsen et «historisk øyeblikk». Som svar tilbakekalte Israels utenriksminister Israel Katz ambassadørene til Irland og Norge. Han truet også Spania med å trekke sin ambassadør hvis landet vurderte anerkjennelse – noe Spania nettopp har annonsert. EUs medlemsland Slovenia og Malta har også indikert at de ønsker å anerkjenne en palestinsk stat. 143 av de 193 medlemslandene i FN har allerede en uavhengig stat Palestina akseptert. Jörg Lau, ZEITs utenrikspolitiske koordinator, vet hvilke konsekvenser dagens anerkjennelse vil få og om avgjørelsen kan føre til konflikter innad i EU.

Den øverstkommanderende for det svenske forsvaret, Micael Bydén, har advart Russlands maktambisjoner i Østersjøen. «Putins mål er å ta kontroll over Østersjøen,» sa han til journalister. Redaksjonelt nettverk Tyskland. Spesielt øya Gotland, i sentrum av Det Baltiske hav, er strategisk viktig. Hvis Russland tar kontroll, kan det stenge Østersjøen, men dette bør ikke tillates, sa Bydén. Han tror også at en iscenesatt miljøkatastrofe som involverer russiske tankskip er mulig. I tillegg protesterte flere land onsdag mot mulige planer fra Russland om å flytte de maritime grensene til Østersjøen. Russland har siden avvist dette forslaget. Hvordan har Russland opptrådt i Østersjøen så langt? Og hvordan klassifisere Micael Bydéns advarsler? ZEIT utenrikspolitisk korrespondent Michael Thumann svarer på disse og andre spørsmål.

Også i oppdateringen:

Maximilian Krah, AfDs hovedkandidat i det europeiske valget, vil avstå fra ytterligere opptredener i den europeiske valgkampen. Partiledelsen ga ham møteforbud onsdag. Hovedkandidaten hadde allerede fått forbud mot å delta i lanseringen av partiets valgkamp i april. Konteksten er etterforskningen mot Jian G., en ansatt i Krah, anklaget for å ha spionert på vegne av Kina. AfD-politiker Peter Bystron, nummer to på listen bak Krah, vil heller ikke lenger kampanje foreløpig. Bystron er under etterforskning for hvitvasking og korrupsjon.

Hva annet? Bär lar seg ikke skremme av Black Sabbaths musikk

Moderering og produksjon: Mounia Meiborg

Redaksjon: Constance Kainz Og Pia Rauschenberger

Samarbeid: Benjamin Probst

Du finner alle episodene av podcasten vår her. Spørsmål, kritikk, forslag? du kan nå oss på [email protected].

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *