Artur Deska fra Drohobycz. En polak som har hjulpet ukrainere i 19 år – Redakcja Polska

Kiev: En bygning ødelagt i et russisk droneangrepFoto: PAP/EPA/VADYM SARAKHAN

– Vi ønsket å være med å organisere grunnleggende legehjelp, noe som mangler veldig her. Vi har også vært vitne til mange traumer. Av et dusin pasienter vi så i en liten by i nærheten av Kharkiv, gråt noen få mennesker og følte veldig sterkt hva som skjedde, og du kan se at problemet ikke bare er behandlingen av kroppen, men også de psykologiske problemene og byrden disse menneskene møter hver dag, sa han.

Hampel, nestleder for det humanitære og medisinske hjelpeteamet og kirurg ved det sentrale kliniske sykehuset til Innenriks- og administrasjonsdepartementet, kom til Kharkiv på et oppdrag med seks personer: to leger, to ambulansepersonell og to sykepleiere.

Gruppen deres var aktiv på et av torgene i byen, hvor Caritas humanitære hjelp vanligvis distribueres. Pasientene ble innlagt med ambulanse. – Vi fant mangler ved grunnleggende medisinsk behandling. De siste arbeidsdagene har vist oss at denne medisinske og sykepleiehjelpen virkelig trengs her, for det er virkelig store vanskeligheter med det – understreket han.

Mangel på tilgang på leger, medisiner og penger til dem

Pasienter som ble behandlet av polakker i Kharkov rapporterte til dem om en forverring av kroniske sykdommer, som f.eks. diabetes og hypertensjon. – Det er et resultat av manglende tilgang til lege, men også av manglende tilgang på medisiner, eller av så prosaiske grunner som mangel på penger til å kjøpe disse medisinene. Vi prøver også å gi disse stoffene så mye som mulig, sa han.

Polske leger hjalp også til i byer i nærheten av Kharkiv, hvor de enorme krigsskadene er synlige. Byen og dens omgivelser har vært under konstant rakettskyting fra russiske tropper i mer enn syv måneder. – Du kan se ødeleggelsen av krig. I denne byen nær Kharkov, hvor vi var, kunne du se brente, ødelagte bygninger, steder under brann, hull etterlatt etter eksplosjoner. Det er et veldig trist syn, for meg ubeskrivelig – sa Hampel.

Trenger hjelp

Ifølge legen er arbeidet til det humanitære og medisinske hjelpeteamet i Øst-Ukraina nødvendig for innbyggerne i denne regionen. – Vi ser at ankomsten vår hadde mye betydning og vi har sett interessen og tilliten fra folket i Ukraina til å gi denne hjelpen. Vi vil nok ønske å forfølge det enten langsiktig eller syklisk fra tid til annen. Faktum er at vi bør komme til et bestemt tidspunkt slik at disse menneskene er forberedt på dette og vet når de kan komme til oss – forklarte han.

Legen berømmer også kollegene som bestemte seg for å følge ham til de krigsrammede områdene. På få dagers arbeid tok de inn over 300 pasienter. «Det er litt av en annen jobb for oss alle. Vi går alle ut av komfortsonen vår. Jeg vil gratulere teamet, kollegene mine som forlot familiene og kjære hjemme for å hjelpe til her. Vi er på et tidlig stadium med å bygge dette teamet, slik vi ble opprettet for noen måneder siden, men slike aktiviteter viser at behovene er store og vi vil gjerne gjøre det så godt vi kan – sa Hampel.

Teamet for humanitært og medisinsk hjelpemiddel ble opprettet i 2022. Dets oppgave er å utføre blant annet: rednings- og evakueringsaksjoner for polske statsborgere som er ofre for ulykker og andre nødssituasjoner, samt medisinske støtteoperasjoner knyttet til bistand til polske statsborgere og deres familiemedlemmer. Teamet støtter også andre land i redningsaksjoner som utføres på deres territorium. Lederen er nevrokirurg Dr Artur Zaczyński.

PAP/pappa

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *