Asyltilstrømningen får Europa til å knirke og knirke: Migrasjonsministre rådfører seg i Brussel

Lange asylprosedyrer, mangel på mottaksplasser og opprivende historier fra Ter Apel: Nederland har lidd under en asylkrise i flere måneder. Men dette er ikke et nederlandsk problem. Mange europeiske land sliter med tilstrømning og mottak av asylsøkere.

Denne tilstrømningen øker. Ifølge European Union Agency for Asylum var det 84 500 asylsøknader i august i EU, Norge og Sveits. En ny rekord siden flyktningkrisen i 2015 og 2016.

Tilstrømningen av asylsøkere skaper spenninger: Italia og Frankrike har havnet i en diplomatisk bråk denne måneden. I oktober nektet Italia å la et redningsskip med mer enn 200 migranter legge til kai, og lot det flyte i Middelhavet i flere uker. Italias statsminister Giorgia Meloni hadde allerede under valgkampen sin varslet at hun ønsket å ta strenge tiltak mot migrantbåter. Frankrike fanget til slutt hjelpebyråets skip og kalte Italias oppførsel uakseptabel.

For lite hjelp

«Dette skipet er et eksempel på det største problemet,» sier politisk journalist Floor Bremer. «I følge de europeiske avtalene må folk søke asyl i landet de kommer inn i. Dette er ofte de sørlige Middelhavslandene: Hellas, Italia og Sør-Spania. Disse landene vil ikke eller kan ikke gjøre det. Vi har sett det før i Hellas.»

Disse europeiske landene opplever at de får for lite bistand fra Nord-Europa, som for eksempel Nederland.

Disse nordlige medlemslandene klager på sin side over de sørlige landene: de registrerer innkommende asylsøkere dårlig eller ikke i det hele tatt, mens dette bør gjøres i henhold til eksisterende avtaler. «Ifølge statssekretær Eric van der Burg kommer flertallet av folk som søker om asyl i Nederland faktisk inn i Europa via Hellas og Italia, så de burde ha søkt der.»

Hendelsen med redningsskipet er til syvende og sist grunnen til å innkalle alle EUs migrasjonsministre til Brussel i dag: så problemet er mye større enn bare dette ene skipet.

I Belgia, for eksempel, sover asylsøkere dårlig på grunn av et mottaksproblem. Fedasil, organisasjonen som har ansvaret for å ta imot asylsøkere der, sliter med å gi tilstrekkelig mottak. Ettersom søknadssenteret ligger i Brussel, sover asylsøkere dårlig om natten forskjellige steder i den belgiske hovedstaden.

Hellas vil ha en overgang

Hellas er en av de viktigste inngangsportene til EU for flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika og Asia. De fleste asylsøkere krysser fra nabolandet Tyrkia til Hellas. Tidligere denne uken ble nesten 500 migranter klemt på en fiskebåt reddet utenfor Kreta. Båten kom trolig fra Libya.

Samme ettermiddag sendte den greske migrasjonsministeren et brev til EU-kommisjonen der de ba om å overføre passasjerene til andre EU-land.

I Østerrike skaper flyktninger som kommer inn i landet gjennom Vest-Balkan mye bekymring. Denne ruten, via Tyrkia, Bulgaria, Nord-Makedonia og Serbia, er en av de viktigste migrasjonsveiene til EU. Serbia bestemte i forrige uke, i samråd med Ungarn og Østerrike, å sette inn flere felles politipatruljer langs sine sørlige grenser.

Også i Tyskland er mottak i de ulike delstatene sjeldne. I følge det tyske avisen Bilde det er 40 % flere asylsøknader i landet enn i fjor. Og derfor er det enda flere medlemsland som er overveldet av tilstrømningen av asylsøkere. Eksempler finnes over hele EU. I dag diskuteres de av migrasjonsministre.

«Hvin og hvin»

– Konklusjonen om at det knirker og knirker i asylsystemet i Europa er lett å trekke, sier Floor Bremer. «Men løsningen er mye mer komplisert, fordi de europeiske avtalene fra fortiden ofte viser seg å ikke fungere i praksis.» Forventningen til dagens konsultasjoner er i hovedsak at medlemslandene legger sine asylproblemer på bordet. En konkret løsning er foreløpig ikke ventet.

I Nederland lovet statsminister Rutte sitt parti, VVD, å begrense tilstrømningen av asylsøkere. «Flere statsråder diskuterer dette akkurat nå,» sa Bremer. «Men Rutte vet at han også må inngå europeiske avtaler for dette. Og det blir ingen lett oppgave med land som er diametralt motsatte i jakten på en løsning.»

«På den ene siden kan det hjelpe Rutte, fordi flere land har tilstrømningsproblemer. På den andre siden har ikke Europa klart å bli enige om en felles migrasjonspolitikk på årevis, derfor er sjansen for å lykkes lav.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *