Atmosfære av alarm etter nedslaget av en rakett i Polen – Südtirol News

Ifølge Warszawa-regjeringen ble eksplosjonen i en polsk landsby nær grensen til Ukraina utløst av en russiskprodusert rakett. Påvirkningen i landsbyen Przewodów skjedde klokken 15.40 tirsdag, og drepte to mennesker, sa utenriksdepartementet onsdag. USAs president Joe Biden sa at missilet neppe vil bli skutt opp fra Russland.

Warszawa har tilkalt den russiske ambassadøren til UD, sa departementets talsmann. Han påpekte at det tirsdag var et massivt bombardement av hele ukrainsk territorium og dets kritiske infrastruktur av det russiske militæret. Przewodów ligger rundt 60 kilometer i luftlinje fra byen Lviv (Lemberg) i det vestlige Ukraina, som også har vært målet for russiske angrep.

Ifølge USAs president Biden tyder innledende undersøkelser på at eksplosjonen i Polen ikke var forårsaket av et missil avfyrt fra Russland. På spørsmål om en forbindelse til Russland, sa Biden etter et hastemøte i G20 på Bali: «Jeg vil ikke si det før vi undersøker det, men gitt banen er det usannsynlig at han ble sendt tilbake av Russland.»

Biden inviterte tidligere til et krisemøte på sidelinjen av G20-toppmøtet. Stats- og regjeringssjefene for de syv store vestlige demokratiene (G7) deltok. Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz samt regjeringssjefer fra Storbritannia, Italia, Canada og Japan satt ved bordet.

Ifølge president Andrzej Duda har Polen ingen konkrete bevis på hvem som avfyrte raketten. «Vi har ingen avgjørende bevis for øyeblikket på hvem som avfyrte dette missilet… Det var mest sannsynlig et russiskprodusert missil, men det hele er fortsatt under etterforskning på dette tidspunktet,» sa han.Duda sa til journalister.

NATO-ambassadører møtes onsdag morgen til et hastemøte på grunn av påvirkningen. Dette ble kunngjort tirsdag kveld av en NATO-talsperson for det tyske pressebyrået. Tidligere har europeiske diplomater sagt at møtet vil bli holdt på grunnlag av artikkel 4 i NATO-traktaten på Polens anmodning. Artikkel 4 sier at NATO-medlemmene skal konsultere når for eksempel et medlems sikkerhet er truet.

Ifølge statsminister Mateusz Morawiecki styrker Polen overvåkingen av sitt luftrom. «Jeg oppfordrer alle polakker til å holde seg rolige i møte med denne tragedien,» sa statsministeren onsdag kveld etter et krisemøte i kabinettet hans. «Vi må utvise tilbakeholdenhet og varsomhet.»

Landet har satt en del av sine væpnede styrker i en tilstand av økt beredskap, dette gjelder også andre uniformerte tjenester, sa en talsmann for regjeringen i Warszawa tirsdag kveld. Dette er visse militære kampenheter og kampberedskapen til uniformerte tjenesteenheter.

Det russiske militæret avfeide rapporter om at mistenkte russiske missiler falt på en polsk landsby nær grensen til Ukraina som «en bevisst provokasjon». Forsvarsdepartementet i Moskva meldte tirsdag kveld at det ikke var blitt avfyrt mål i det ukrainsk-polske grenseområdet. Bilder av angivelig rusk som sirkulerer i polske medier hadde heller ingenting med russiske våpensystemer å gjøre, sa han.

Ukraina har på sin side avvist påstandene om at en av rakettene deres traff nabolandet. – Russland sprer nå en konspirasjonsteori om at det var en ukrainsk luftvernmissil som falt på Polen, skrev utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter tirsdag kveld. «Det er ikke sant.»

Etter at missilet traff vest, ba Ukraina om opprettelsen av en flyforbudssone. «Vi ber om at himmelen lukkes fordi himmelen ikke har noen grenser», skrev forsvarsminister Oleksiy Reznikov på Twitter onsdag. Dette er nødvendig for å skyte ned ukontrollerte missiler og også for å beskytte EU- og NATO-land. «Dette er virkeligheten vi advarte mot,» la Resnikov til. Ukraina har gjentatte ganger bedt om en slik flyforbudssone fra Vesten på grunn av russiske luftangrep.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarte mot forhastede reaksjoner etter rapporter om rakettangrep i Polen: «Det er viktig at alle fakta er etablert», skrev Stoltenberg på Twitter tirsdag etter en telefonsamtale med Polens president Duda.

FNs generalsekretær Antonio Guterres sa at han var «veldig bekymret» over informasjonen. António Guterres håper en grundig etterforskning vil bli gjennomført, sa FNs visetalsmann Farhan Haq. Det var «helt nødvendig for å unngå en eskalering av krigen i Ukraina».

I følge presidenten for EUs råd, Charles Michel, står EU ved siden av Polen. Han er også i kontakt med polske myndigheter, rådsmedlemmer og andre allierte, skrev Michel på Twitter.

Lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, uttrykte bekymring for denne informasjonen. «Jeg er skremt av rapporter om en eksplosjon i Polen etter et massivt russisk missilangrep på ukrainske byer», skrev von der Leyen på Twitter. Presidenten for Europaparlamentet, Roberta Metsola, uttrykte også sin forferdelse.

Litauen, Latvia, Estland, Norge, Belgia og Tsjekkia sa i de første reaksjonene at de forsøkte å få mer informasjon. «Russlands hensynsløshet er i ferd med å komme ut av kontroll», skrev den slovakiske forsvarsministeren Jaroslav Nad på Twitter.

Fra: APA/Reuters/dpa/AFP

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *