Australian Open, en kjent tennisturnering med en lang historie, begynner

Det første året av Australian Tennis Open ble arrangert i 1905, og det 111. er på timeplanen fra 16. til 29. januar 2023. I mer enn et århundre med eksistens har det tradisjonelle arrangementet fått stor prestisje, men det har også gjennomgått flere modifikasjoner . Hva er historien hans?

Selv om det australske internasjonale mesterskapet ble etablert fem år etter Davis Cup, arrangeres begge konkurransene i år det samme 111. året.

Herrelandslagene kjempet ikke om «salatskålen» i 1901, 1910 og deretter i periodene 1915-1918 og 1940-1945.

Endringer av steder, navn og overflater

Tvert imot, Australian Open opplevde bare en pause under verdenskrigene, spesielt etter å ha vært fraværende fra tenniskalenderen totalt åtte ganger siden starten.

Den første novemberutgaven fant forøvrig sted på Melbournes Warehouseman’s Cricket Ground, nå kjent som Albert Reserve Tennis Centre.

Etter hvert ble ganske mange organisasjonsstillinger skiftet ut. I 2022 ble det holdt 66 utgaver i Melbourne, sytten ganger i Sydney, fjorten ganger i Adelaide, syv ganger i Brisbane, tre ganger i Perth og én gang hver i New Zealand-byene Christchurch og Hastings.

Utviklingen av navnet bør forresten ikke gå upåaktet hen. Fram til 1926 var det australske mesterskap, så var det australske mesterskap.

Siden 1969, på grunn av begynnelsen av tennisens åpne æra og derfor den nye muligheten for profesjonelle til å delta i den opprinnelige amatørturneringen, har arrangementet blitt kalt Australian Open.

Året 1972 markerer en definitiv flytting til Melbourne, metropolen i delstaten Victoria i det sørøstlige Australia med en befolkning på fem millioner innbyggere.

Seksten år senere skjedde en overflateendring da arrangementet flyttet fra gressbanene til Kooyong Lawn Tennis Club til hardbanene i Melbourne Park.

Andre store endringer og fraktproblemer

Men hvis vi går tilbake til 20-tallet av forrige århundre, husker vi to viktige datoer. I 1922 deltok kvinner for første gang. I 1924 inkluderte Det internasjonale tennisforbundet turneringen blant de såkalte majors.

Likevel var det fra starten få utenlandske spillere som møtte opp til det som i dag er en av de største festene innen hvit idrett. Årsaken til dette var den svært avsidesliggende beliggenheten og de tilhørende lange og krevende reisene.

Dessuten, i sportens dager, hadde til og med de nasjonale tennisspillerne selv transportvansker for å komme til turneringen på grunn av landets enorme omfang. Og for eksempel, da mesterskapet ble arrangert i New Zealand i 1906, reiste bare to australiere til Christchurch der.

Australian Open Legends

Selvfølgelig, de siste tiårene truer ikke trafikkkomplikasjoner lenger deltakelsen til kvalitetstennisspillere. De største Australian Open-legendene var Novak Djoković med ni singeltriumfer, Roger Federer med seks og Andre Agassi med fire.

Australske vinnere inkluderer for eksempel Rod Laver eller Roy Emerson.

Blant kvinnene troner Australias Margaret Court suverent med elleve førsteplasser, inkludert syv vunnet i løpet av turneringens amatørsesong.

Den åpne æraen ledes av den syv ganger mesteren Serena Williams, la oss også huske andre vinnere som Steffi Graf og Monika Selešová.

Tsjekkisk avtrykk

Uavhengig tsjekkisk historie husker en fullstendig seier til sin representant i singel. I 1998 var Petr Korda glad for å vinne Norman Brookes Challenge Cup.

Ivan Lendl hadde allerede triumfert for Tsjekkoslovakia i 1989, da de slo landsmannen Miloslav Mečíř i finalen, og han forsvarte trofeet med suksess året etter.

Den eneste kvinnelige representanten fra vårt land som har vunnet singelkonkurransen i Australian Open er Hana Mandlíková.

Hun løftet Daphne Akhurst Memorial Cup over hodet i 1980 og 1987. Martina Navrátilová vant alle sine tre finaler under amerikansk flagg.

Nasjonal tennis feiret flere doubletriumfer. Forrige gang klarte til og med et rent tsjekkisk par å gjøre det. Barbora Krejčíková og Kateřina Siniaková vil prøve å forsvare fjorårets suksess neste år.

Den store kontroversen i 2022

I fjor fant en av de mest kontroversielle situasjonene i historien til denne berømte begivenheten sted, fordi den serbiske stjernen ikke kunne delta i den. Selv om Djokovic nektet vaksinasjon mot koronaviruset, fikk han dispensasjon fra den obligatoriske vaksinasjonen.

Etter å ha ankommet, kom imidlertid beviset hans på en positiv test fra desember 2021, det vil si nylig koronavirusinfeksjon, og godkjent tillatelse på tale.

Til tross for anken, tilbakekalte myndighetene visumet hans «i allmennhetens interesse» og utviste den store australske mesteren.

Deltakelsen til den forsvarende mesteren gjør den 111. utgaven av Australian Open mer interessant. Det er Rafael Nadal, som for tiden har 22 Grand Slam-titler, én mer enn Djokovic.

melbourne park

Til slutt, la oss se nærmere på stedet som allerede er nevnt. Melbourne Park, opprinnelig kalt Flinders Park, er et moderne tenniskompleks som ligger i Melbourne Sports and Entertainment Precinct.

Organisert av Tennis Australia og ITF og en av de fire store turneringene, har det prestisjetunge arrangementet blitt holdt her de siste årene på en hardbane levert av GreenSet Worldwide.

Det er blant annet tre gårdsrom med uttrekkbart tak. Mer spesifikt er dette Rod Laver Arena for 14.820 tilskuere, John Cain Arena, hvis tribuner har plass til ti tusen fem hundre mennesker, og Margaret Court Arena med en kapasitet på 7.500 seter.

Australian Open tiltrekker tradisjonelt stor interesse fra tennisfans. Deltakerrekorden ble satt for tre år siden, da totalt mer enn 812 000 fans kom for å se kampene.

Vi får se hvordan årets sesong vil se ut etter to år fulle av koronavirusbegrensninger, både i auditoriumkapasitet og i deltakerprestasjoner og individuelle kampresultater i ulike kategorier.

Kilde: australsk åpen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *