Avslørt russisk spion som forsket på nasjonal sikkerhet ved norsk universitet

Norsk politi meldte i går at en «brasiliansk vitenskapsmann» er arrestert og vil bli utvist fra landet. Mannen representerer «en trussel mot nasjonal sikkerhet», sa norsk sikkerhetssjef Hedvig Moe til journalister.

«Frykt for russisk overgrep»

– Vedkommende kan ha samlet informasjon om vår politikk i Nord-Norge, sa Moe. Mannen ville også ha vevd et nettverk der. «Selv om det ikke utgjorde en trussel mot sikkerheten til landet vårt, er vi bekymret for at det kan bli utnyttet av Russland.»

Norge grenser til Russland lengst i nord. I dette området, tidligere denne måneden arresterte en russer som hadde med seg droner og skal ha foretatt flere flyvninger med dem.

«Interessert i arktisk sikkerhet»

Påstått russisk spion utgir seg for å være en brasilianer ved navn José Assis Giammaria, skriver Vergen. Avisen snakket med Gunhild Hoogensen Gjørv, professor ved Universitetet i Tromsø. Giammaria har jobbet ved dette universitetet nord i landet siden desember i fjor.

– Giammaria sendte meg en e-post og sa at han ville vite mer om sikkerheten i Arktis, forklarer professor Gjørv. «Brasilianeren» ble anbefalt av en professorvenn i Canada, og hans legitimasjon var i orden.

«Ironisk»

Gjørv tror ikke Giammaria har hatt tilgang til gradert eller konfidensiell informasjon de siste månedene. «Men selvfølgelig hadde han en idé om hva vi gjør her,» sa hun til avisen. «Han var på et sted hvor viktig forskning fant sted.»

Gjørv kaller hele situasjonen «ironisk». «Vi er nå en del av det vi alltid etterforsker, som er nasjonale sikkerhetstrusler.»

En annen kollega, som foretrekker å ikke bli navngitt, sa til Guardian at Giammaria var «vennlig», men veldig reservert. «Han hadde ikke sosiale medier, brukte ikke WhatsApp og ville bare kommunisere via Telegram.» I tillegg hadde brasilianeren «en morsom aksent, som i ettertid faktisk minnet meg om russisk».

Flere kolleger hadde spøkt med mannens mange spørsmål og en hadde til og med på spøk spurt om han kanskje var en spion.

Advokaten nekter

En advokat for Giammaria benekter anklagene fra norske myndigheter og sier hans klient «ikke forstår anklagene». Ifølge norske medier ser en dommer ut til å være enig i myndighetenes påstand om at mannen er en russisk statsborger som tok seg inn i Norge med falske papirer.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *