Belgia og Norge tar enda et skritt i å bygge en energikoalisjon i Nordsjøen

Statsminister Alexander De Croo signerte onsdag en vidtrekkende energisamarbeidsavtale med sin norske kollega Jonas Gahr Store. Dette ytterligere samarbeidet bør komme den belgiske energiforsyningen til gode. «Vi må ikke legge alle egg i en kurv,» sa De Croo med henvisning til konflikten mellom Vesten og Russlands viktigste gassleverandør. Den belgisk-norske avtalen legger også opp til mer utveksling av kunnskap og teknologi på energiområdet.

De to statsministrene understreker at de er «likesinnede land», noe lignende energi- og klimaambisjoner vitner om: de er begge fullt engasjert i fornybar energi og støtter hverandre i å nå klimamålene. Imidlertid svinger produksjonen av fornybar energi konstant. «Men det er ikke et problem hvis vi er koblet sammen som et land,» sier De Croo. «Energioverskuddet til den ene er derfor forsyningen til den andre. Det er et spørsmål om effektivitet.

Vårt land er i dag knyttet til alle naboland. Det er en sjøforbindelse med Storbritannia og det arbeides med å etablere en forbindelse med Danmark. «Norge kan bli vår tredje viktige offshore-forbindelse,» sier De Croo. «Norge har også all interesse av å være koblet til det europeiske nettverket, og landet vårt strekker seg mot det.» For De Croo er avtalen som ble oppnådd onsdag «et viktig skritt i byggingen av en Nordsjøkoalisjon på energiområdet».

For energiminister Tinne Van der Straeten, som også deltok på signeringen, er det neste steget å gjøre Nordsjøen til et stort bærekraftig energikraftverk. «Med denne avtalen gjenvinner Belgia og Norge lederskapet for den grønne omstillingen», erklærte miljøministeren.

Tillegg

De to landene planlegger også å utveksle kunnskap og teknologi, da de er komplementære. For eksempel vil Belgia ha utnyttet alt sitt vindpotensial om noen år, mens Norge med sin lange kystlinje fortsatt har et stort potensiale. De er også komplementære når det gjelder hydrogen – i oktober i fjor vedtok den føderale regjeringen en strategi for dette. Intensjonen er at Belgia skal bli et import- og transittknutepunkt for grønt hydrogen.

Til slutt ser De Croo «en viktig mulighet» for vårt land med norsk kunnskap om innsamling og lagring av CO2-utslipp fra ulike industrielle prosesser. «Vi trenger ikke å finne opp varmtvann på nytt og kopiere det som fungerer godt fra hverandre,» sier De Croo.

Fortsatt i Ukraina-feltet understreket den belgiske og den norske statsministeren at de deler de samme verdiene. Godt samarbeid innen Europa anbefales også. «Vi må holde sammen i årene som kommer og innse at vi er avhengige av hverandre,» la den belgiske statsministeren til. «Hvis vi jobber sammen i Europa, er vi robuste og kan håndtere mye.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *