Berlin – Minnes murens fall 9. november 1989

Markering av 33-årsdagen for murens fall i Berlin (Joerg Carstensen / dpa / Jörg Carstensen)

Den 9. november 1989 åpnet DDRs daværende ledere grensene til Forbundsrepublikken etter en stor bølge av avganger og massive demonstrasjoner. Dette avsluttet den tiår lange delingen av Berlin og Tyskland. Klausmeier forklarte at splittelsen og den massive vilkårligheten var overvunnet på et tidspunkt da representantene for de motsatte blokkene fortsatt var i dialog. Det er helt annerledes i dag, la Klausmeier til, med henvisning til krigen i Ukraina.

Det hviterussiske Volny-koret, som ble dannet som svar på angrepet i Hviterussland, opptrådte som en del av arrangementet. Sangerne bar masker for å være anonyme og dermed beskytte seg mot forfølgelse. Elever fra Tyskland, Frankrike og Norge deltok også i markeringen. Politikerne var representert på Bernauer Strasse av blant andre statsminister for kultur Roth, forbundsregjeringskommissær for Øst-Tyskland Schneider, ordfører i Berlin Giffey og senator for kultur Lederer.

Minst 140 mennesker ble drept i forsøk på å rømme fra Berlinmuren, som ble bygget i 1961, og rundt 260 mennesker på den indre tyske grensen.

Dette innlegget ble sendt på Deutschlandfunk 9. november 2022.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *