Beskyttelse over og under vann: Norge ber om NATO-hjelp

Kritisk infrastruktur

8. november 2022

Av Wolfgang Heumer

Løpende statusrapporter er et grunnleggende krav for beskyttelse av kritisk infrastruktur. Men å samle informasjon er vanskelig på og under havet. Bundeswehr hjelper derfor Norge for tiden og DLR grunnla sitt eget institutt for år siden.

Partisanen til Task Force Berlin og fregatten Schleswig-Holstein – her under den tysk-norske manøveren «JFSE Heimdall» – bidrar til situasjonsforståelse utenfor norskekysten. I bakgrunnen en oljeplattform, en kritisk infrastruktur til sjøs.
Foto: BS/Bundeswehr

På vei til NATOs «nordlige flankeområde» så marinesoldatene ombord på de tyske 123-klassefregattene «Rheinland-Pfalz», «Mecklenburg-Vorpommern» og «Schleswig-Holstein» havet enda mer nøye enn vanlig denne gangen utenfor Nord-Atlanteren. utenfor vestkysten av Norge kommer mange olje- og gassproduksjonsplattformer opp av havet; Viktige linjer for Europas energiforsyning går under vann.

Etter angrepene på Nord Stream 1- og 2-rørledningene i Østersjøen, har denne «kritiske infrastrukturen» blitt et problembarn; NATO koordinerer for tiden opprettelsen av et helhetlig bilde av situasjonen i regionen for å kunne identifisere mulige angrep i tide.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *