BND-ansatte skal angivelig spionere for Russland

Den føderale påtalemyndigheten har arrestert en ansatt i Federal Intelligence Service (BND) mistenkt for forræderi. Mannen ville ha spionert for Russland. Han ble presentert for etterforskningsdommeren i Federal Court of Justice torsdag og har vært varetektsfengslet siden den gang. Dette er tysk statsborger Carsten L.

BND hadde etter eget utsagn fått kjennskap til et mulig tilfelle av forræderi i egne rekker innenfor rammen av sitt etterretningsarbeid og hadde åpnet interne undersøkelser. Da mistankene ble bekreftet, ble riksadvokaten umiddelbart involvert. Deretter fikk han den mistenkte arrestert av Federal Criminal Police Office. I tillegg, ifølge den føderale påtalemyndigheten, ble leiligheten og arbeidsplassen til den siktede og en annen person ransaket.

Som annonsert av den føderale aktor, ville mannen ha overført informasjon i år til en russisk etterretningstjeneste. Imidlertid ga BND og den føderale påtalemyndigheten bare noen få detaljer. «Beherskelse og skjønn er svært viktig i denne spesielle saken. Med Russland, derimot, har vi å gjøre med en aktør hvis mangel på skrupler og vilje til å ty til vold må tas i betraktning, sier BND-sjef Bruno Kahl.

Hver detalj i prosessen som blir offentlig, betyr en fordel for fienden i hans hensikt om å skade Tyskland. Suksessen med undersøkelser avhenger av at minst mulig offentliggjøres før Riksadvokaten har avsluttet sine undersøkelser.

Secret Service har i lengre tid advart om økt spionasjeaktivitet

I oktober hadde BND-sjef Kahl og lederen av Federal Office for the Protection of the Constitution (BfV), Thomas Haldenwang, advart Forbundsdagens parlamentariske kontrollkomité om økningen i russisk spionasjevirksomhet. En «alarmerende brutalisering» av russisk spionasjeaktivitet har blitt observert i noen tid, sa Haldenwang den gang.

Tross alt var det mulig i april i år å gi et «følsomt slag» mot de russiske tjenestene da den føderale regjeringen utviste 40 Kreml-spioner avslørt av BfV. «Det var ikke langt,» sa Haldenwang.

Men det faktum at en ansatt i den tyske utenriksetterretningstjenesten BND skal ha spionert for Russland, er nå en ny kvalitet. I sikkerhetskretser oppleves hendelsen som alvorlig og bekymringsfull. Sist gang en BND-ansatt ble mistenkt for forræderi var i 2014.

På dette tidspunktet ble tjenestemannen Markus R. arrestert, som hadde spionert for amerikanske etterretningstjenester og hadde sendt et betydelig antall dokumenter til USA i flere år. Han ble dømt til åtte års fengsel i 2016.

Russiske spioner har også nylig blitt arrestert i andre europeiske land. For bare noen dager siden oppdaget østerrikske etterforskere at en 39 år gammel gresk mann var en mistenkt informant for den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *