Bør du se denne nordiske monsterfilmen?

Tradisjonelt er monsterfilmen en ganske Hollywood eller asiatisk filmatisk undersjanger. Amerikanerne har ofte utnyttet venen med hell, spesielt med forskjellige iterasjoner av King Kong siden 1930-tallet. For deres del, japanerne har Godzilladessuten også lånt flere ganger av Hollywood (spesielt den siste godzilla vs kong). I 2006, tretten år før Parasittkoreaneren Bong Joon-Ho slår et slag med Verten. Svært ofte kommer disse titaniske skapningene fra folklore eller tro og andre populære historier fra forskjellige land eller områder av kloden. Kaijus (klokker på japansk), i spissen for hvilke Godzilla eller de av Stillehavskanten, er det perfekte eksempelet. Og en gang er det ikke skikk, Netflix denne gangen takler folkloren i en helt annen region med Trolltilgjengelig fra torsdag 1. desember 2022.

Troll : en underutnyttet nordisk folklore

Ukjent og lite utnyttet på kino, skandinavisk folklore er full av enestående karakterer. Med Troll, Roar Uthaug takler denne figuren i norrøn mytologi, og spesielt norsk. Her er det ikke snakk om modige vikinger, eller om Thor og Odin, men snarere en gigantisk skapning. Fengslet i et norsk fjell i et årtusen, våkner et troll etter en eksplosjon. Myndighetene henvender seg deretter til en uforferdet paleontolog, rystet yngre av historiene om faren hennes, for å stoppe denne kolossale skapningen som er på vei mot hovedstaden (Oslo). Regissøren har først fortjenesten av gradvis å innpode et fantastisk og mystisk klima ved å forsinke trollets første opptreden. Filmen avslører dermed et visst antall elementer som angår dens historie eller dens egenskaper (som uten tvil vil fascinere fans av denne typen univers). Og når skapningen endelig kommer, skuffer ikke spesialeffektene.

Fortsettelse under denne annonsen

Paleontologen til Troll minnes to andre

som søskenbarna hans Godzilla og King Kong, Troll beveger seg bort fra all manikeisme. Denne mytologiske kjempen viser seg ikke å være så ille som den ser ut til og ønsker bare å gjenvinne rettighetene sine. Overfor ham er karakterene også vellykkede. Fra og med Nora Tidemann (effektiv Ine Marie Wilmann), en paleontolog like bestemt som hun er uforferdet, som umiddelbart er i hjertet av historien. Etter en kort og nyttig prolog fordi den er et viktig ankerpunkt i heltinnens barndomstro, vil den første scenen til denne hovedpersonen også minne mye om den til Dr Grant (Sam Neill) og Sattler (Laura Dern) av det mytiske Jurassic Park. En vitenskapskvinne først og fremst, vil hun imidlertid ikke lenge kunne avfeie denne nordiske mytologien som hennes far (Tobias) har overført til henne.

Troll : en trio av sjokk

Forholdet mellom disse to karakterene er spesielt rørende. Rundt Nora Tidemann graviterer spesielt Andreas (Kim Falck), spesialrådgiver for den norske statsministeren, og kaptein Kris (Mads Sjogard Pettersen). Hvis den første har med seg morsomme kopier, er den andre en mektig alliert i paleontologens trolljakt. Disse tre karakterene utgjør dermed en forbløffende trio som gjør at saltet i denne filmen logisk inkluderer et visst antall velkomne actionscener. Uten å revolusjonere sjangeren, Roar Uthaug lykkes. Direktøren for den siste gravrøver byr på hyggelig og effektiv underholdning som er helt i tråd med de klassiske monsterfilmene.

Fortsettelse under denne annonsen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *