Braathen slår barndomsvennen McGrath for å vinne verdenscupslalåm

ADELBODEN, Sveits (AP) — Nære venner siden barndommen, Lucas Braathen og Atle Lie McGrath oppfylte sin felles drøm på søndag ved å avslutte 1-2 i et verdenscuprenn.

Braathen, som er to dager eldre enn den 22 år gamle landsmannen McGrath, tok slalåmseieren for å forlenge Norges dominerende løp i disiplinen.

Med sine varemerkemalte negler – for det meste svarte med en smilende gul emoji – holdt Braathen på ledelsen i første runde og kom 0,71 sekunder foran. Linus Strasser fra Tyskland ble tredje på 0,92.

Braathen gikk på ski inn i målområdet og rett i armene på McGrath som ventet på å gratulere ham med en sprudlende klem.

«Det er utrolig,» sa Braathen. «Jeg ser grønt lys, og den første personen jeg ser er partneren min Atle.

– Det er en dag Atle og jeg har drømt om siden den dagen vi begynte å gå på ski, sa Braathen om barndommen sammen i Bærums klubb i Norge. «Jeg kan ikke tro at vi endelig er her.»

Braathens femte verdenscupseier i karrieren og tredje i slalåm førte ham til toppen av slalåmstillingen gjennom hele sesongen.

Norske ryttere har nå vunnet syv av de åtte verdenscuppengene for menn siden OL i Beijing i februar i fjor. Braathen og McGrath har hver to av disse seirene.

Braathen, hvis mor er brasiliansk, vant også sesongens første slalåm forrige måned i Val d’Isere, Frankrike.

Den amerikanskfødte McGrath hadde sitt beste resultat siden slutten av forrige sesong med seire i slalåm mot hverandre. Faren Felix kjørte for Team USA på 1980-tallet, inkludert ved OL i 1988 i Calgary.

McGrath begeistret et annet heseblesende publikum i Adelboden ved å etterligne det karakteristiske trekket etter løp til den sveitsiske utforstormen Didier Cuche – han kastet skien rett med et spinn fra ende til annen og fanget den med hånden til høyre.

«Jeg gjorde Cuche flip,» sa McGrath. «Jeg møtte Didier tidligere, og jeg visste ikke engang at han var her. Det er noe jeg vil huske hele livet. »

Braathen tok ledelsen fra lagkamerat Henrik Kristoffersen, som endte utenfor de 30 beste rytterne i morgenrittet og ikke kvalifiserte seg til andre etappe.

Den norske verdensmesteren Sebastian Foss-Solevaag gikk på ski halvveis i den første nedkjøringen på den legendariske Chuesnisbärgli-bakken.

Braathen vant på spillestedet hvor han for to år siden pådro seg en sesongavsluttende kneskade da han krysset målstreken i den klassiske storslalåmen. Da han kom tilbake i fjor, stoppet han storslalåmrennet sitt med å nærme seg utforkjøringen mot mål i stedet for å takle bakken igjen.

– Jeg har selvsagt ikke den beste historien med storslalåmen i Adelboden, men slalåmen var en ganske god opplevelse, sa Braathen søndag etter sitt første raske løp. «Jeg må skille de to.»

Med 100 verdenscuppoeng til seier, sitter Braathen bare ni poeng foran Manuel Feller i slalåmstillingen, som ble nummer syv søndag.

Strasser forseglet sin andre pallplass denne sesongen og pekte først på det svarte armbåndet han bar på venstre arm og deretter mot himmelen.

Det var en hyllest til den store tyske skiløperen Rosi Mittermaier, dobbel gullmedaljevinner ved OL i Innsbruck i 1976, som døde denne uken. 72 år gammel. Sønnen hans Felix Neureuther var lagkamerat til Strasser frem til han gikk av i 2019.

McGrath sa at Neureuther, en tre ganger verdensmesterskap i slalåm, var hans idol og hadde sendt en motiverende melding til nordmannen for løpene hans denne helgen.

Søndagens løp ble holdt under tungt skydekke med temperaturer som nådde 4 grader Celsius (40 Fahrenheit) på ettermiddagen for å fortsette den uvanlig varme vinteren i Europa.

Verdenscupkretsen for menn forblir i Sveits nær Wengen for en super-G som er planlagt på fredag, den klassiske Lauberhorn-utfor på lørdag og en slalåm på søndag. Braathen vant på Wengen i fjor til tross for at han ble nummer 29 i første heat.

___

Mer AP-ski: https://apnews.com/hub/skiing og https://twitter.com/AP_Sports

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *