Brennende sjiraffer, sebraer og menneskelige levninger. Den norske fotografen Christian Houge stiller ut i Praha

Christian Houge er kjent over hele verden for sitt teknisk presise fotografi med fokus på forholdet mellom menneske og natur. Motivene menneskelig ego, forbrukersamfunn, identitet og siste rest av vår uberørte natur går igjen i hans arbeid.

Han har stilt ut i gallerier og museer i hjemlandet Norge, samt i USA, England, Frankrike, Sverige og Kina. Han besøker Tsjekkia for første gang, med utstillingen Temple of Light, som samler hans to siste fotografiske sykluser.

Foto: Nyheter

Temple of Light av den norske fotografen Christian Houge.

På serien Residence of Impermanence kunstneren jobbet i mer enn åtte år. Houge brukte betydelige summer på å samle utstoppede dyr, ofte sjeldne jakttrofeer, inkludert eksotiske sjiraffer eller sebraer. Deretter tente han dem rituelt.

«Ild er et veldig symbolsk element, det var begynnelsen på vår revolusjon, det var symbolsk for religion og mytologi. Det ble sett på som noe veldig destruktivt, men samtidig også som en vital kraft I denne serien ødelegger de dyr som har vært i limbo i nesten 90 år, og denne flammen har hatt stor innvirkning på dem, sier fotograf Christian Houge selv til Novinka.

På bildene sine fanger han oftest hvordan kosedyr blir fortært av flammer, men også hva varmen etterlater seg. En viktig del av sammensetningen av bilder er bakgrunnen deres. Dette er tradisjonelle viktorianske bakgrunnsbilder, som viser historiske krefter og spredningen av innflytelse.

Christian Houge peker altså på menneskets umettelige ønske om å erobre naturen, dets rolle i utryddelse av arter og menneskets blindhet for å forstå sin egen plass i verden.

Foto: Nyheter

Temple of Light av den norske fotografen Christian Houge.

I 2021 mottok serien ni nominasjoner for Prix Pictet med temaet Brann. Dette er en internasjonal pris som belønner fotografiets spesielle bidrag til bærekraftig utvikling.

Flammer, aske og menneskelig kraft er også en del av Houges siste serie med Vanitas-fotografier.

«Hold døden i tankene»

Fotografen jobber med ekte menneskehodeskaller som har blitt brukt til medisinske formål, visne blomster eller råtten frukt. Den understreker vår dødelighet, livets forgjengelighet og dødens tabubelagte rolle i det «avanserte» samfunnet. Stilleben refererer til et av de grunnleggende kunstneriske motivene – det latinske memento mori – oversatt som «å huske døden».

Foto: Nyheter

Temple of Light av den norske fotografen Christian Houge.

«Vanitas-stillebenet var ikke ment å være dystert, men heller å minne oss på å leve bevisst», forklarer den norske fotografen og legger til: «I min egen kultur har det å snakke om døden blitt litt tabu, noe som fascinerer meg. Når jeg lager denne serien, tar jeg opp mine egne tanker om døden og takknemlighet for livet.

Da jeg ble nærmere kjent med arbeidet hans, begynte jeg å stille meg selv grunnleggende spørsmål om meningen og retningen av menneskelig eksistens, så jeg bestemte meg for å hjelpe til med å åpne denne imaginære døren til selvoppdagelsen selv for mottakelige besøkende her,» kommenterer Oldřich Hejtmánek. , direktør for Bold Gallery.

De to syklusene, knyttet sammen av elementet av ild, som sjeldne utstoppede dyr eller menneskelige levninger er prisgitt deres nåde, samles i det imaginære Temple of Light, Temple of Light-utstillingen, laget spesielt for Bold Gallery i Praha. Utstillingen vil være synlig frem til 20. november 2022.

Christian Houge

Christian Houge er en norsk kunstner som spesialiserer seg på fotografi. I to tiår har han utforsket det kompliserte forholdet mellom menneskeheten og naturen. Han har stilt ut sine arbeider i gallerier og museer i hjemlandet Norge, USA, England, Frankrike, Kina, inkludert utstillinger i kjente kulturstander, som det svenske museet Fotografiska. Fotografen har mottatt en rekke priser og nominasjoner, for eksempel ble hans serie «Death of a Mountain» (2016-2021) nominert til Leica Oskar Barnack-prisen 2021.

etterforskning

Likte du Christian Houges arbeid?

Totalt stemte 983 lesere.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *