Britene ønsker å sikre Norges gass i 15 år

energiindustrien

30. august 2022

Av Catherine Otzen

Kappløpet om gass som ikke kommer fra Russland har blusset opp i Europa. Storbritannia ønsker å forhandle en megaavtale med Norge over 15 år. Mottoet: Gi oss dyr gass til en lavere kostnad nå, vi garanterer stabile priser selv om gassen blir billigere igjen om noen år.

Det norske Troll A er den største gassproduksjonsplattformen og samtidig den største oljeplattformen i verden. Den brukes til å produsere naturgass fra Troll-gassfeltet i Norsk Nordsjøens eksklusive økonomiske sone.
Foto: Even Kleppa/Øyvind Gravås/Equinor

Norge og dets selskaper har i dag egne problemer i Europa. I Slovakia er det norske råvarekonsernet Norsk Hydro truet med arbeidskonflikt. I byen Žiar nad Hronom, som ligger i sentrum av landet, stoppes produksjonen av primæraluminium. Ifølge Norsk Hydro er energikrevende produksjon ikke lenger bærekraftig gitt fortsatt økning i energiprisene. Ola Sæter, som er ansvarlig for global primæraluminiumproduksjon i Norsk Hydro og i Slovakia styreleder i lokale selskaper, er fremfor alt kritisk til Slovakias energipolitikk. Landet har ikke gjort nok for å begrense CO2– håndheve erstatningen i Brussel. Dette er hovedårsaken til at Hydro har lagt ned produksjonen av primæraluminium.

Hvor kommer gassen vår fra?

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *