Bundeswehr og VJTF: kan denne styrken lede?

I begynnelsen av året overtok Tyskland ledelsen av NATOs hurtigreaksjonsstyrke – til tross for Bundeswehrs mangler. er du ok

De viktigste tingene på et øyeblikk


Jens Stoltenberg ville ikke etterlate noen tvil: «Jeg er helt overbevist om at Tyskland vil være en utmerket ledende nasjon for VJTF», sa nordmannen på slutten av året. Siden 2023 har Tyskland ledet forsvarsalliansens hurtigreaksjonsstyrke.

NATOs generalsekretær vil imidlertid også ha lagt merke til at Bundeswehr har slitt med mangler en stund – og kritikken av forsvarsminister Christine Lambrecht (SPD) blir ikke mindre. Lær mer om det her. Det er absolutt «hull og underskudd», men Stoltenberg påpekte også at i tillegg til Tyskland vil åtte andre nasjoner delta i den såkalte «spydspissen» til forsvarsalliansen. Men har Bundeswehr virkelig det som skal til for å lede «Very High Readiness Joint Task Force» (VJTF)? t-online gir en oversikt.

Hva er VJTF?

VJTF regnes som NATOs raskeste reaksjonsstyrke: soldatene som er en del av den må kunne settes inn der de trengs på maksimalt 72 timer. VJTF ble grunnlagt i 2014 som svar på Russlands ulovlige annektering av Ukrainas Krim-halvøy.

Et NATO-land tar vekselvis ledelsen av intervensjonsstyrken i ett år. Før Tyskland inntok Frankrike hovedrollen i 2022. I tillegg til Tyskland deltar åtte andre nasjoner i år: Nederland, Norge, Tsjekkia, Belgia, Litauen, Latvia, Luxembourg og Slovenia.

Hva bør Tyskland gjøre i arbeidsgruppen?

En stor del av soldatene i innsatsstyrken kommer fra Bundeswehr: De ni landene bidrar med til sammen 11.500 soldater, hvorav 8.000 kommer fra Tyskland. Den tyske Panzergrenadierbrigade 37, stasjonert ved Frankenberg i Sachsen, var den ledende enheten for alle bakkestyrker.

Hele VJTF må ​​dekke ulike kapasiteter: disse inkluderer pansertropper, infanteri og artilleri, men innsatsstyrken stiller også med helikoptre, rekognosering eller medisinere. Tyskland er involvert på alle områder, mens de andre landene kun betjener enkeltsegmenter.

Kan Bundeswehr gjøre dette?

Til tross for Jens Stoltenbergs ros, er manglene i Bundeswehr åpenbare: Offentlig kritikk har nylig vært spesielt sterk på grunn av de mange feilene i Puma-infanterikampvognen, som opprinnelig også skulle tas ut av drift for VJTF. Under en skyteøvelse sviktet alle de 18 enhetene som ble brukt. I stedet forsyner Bundeswehr nå det tidligere Marder-infanteriet. Christian Mölling i German Society for Foreign Relations (DGAP) kaller tankutvekslingen «beklagelig», men han kan også komme seg etter den: «Måren er en nødløsning, men den fungerer», sier forsvarseksperten i et intervju. med t-online.

Puma pansrede personellvogner: Mange stridsvogner sviktet i en nylig øvelse. (Kilde: Björn Trotsky/imago images)

Men feilene til Pumas er ikke Bundeswehrs eneste mangler i retning av intervensjonsstyrken: samlet sett er den operative beredskapen «gitt, men delvis begrenset i kvalitet». Dette fremgår av en intern rapport som forsvarsminister Christine Lambrecht (SPD) og Bundeswehr-generalinspektør Eberhard Zorn la frem for forsvarskomiteen i midten av desember. Rapporten er tilgjengelig på t-online. I trafikklyssystemet der, som Bundeswehrs operative beredskap vurderes på forskjellige områder, er VJTF gul: operativ evne er sikret «med restriksjoner».

Ifølge rapporten er det også mangler som det ikke var mulig å bøte på før VJTF overtok ledelsen: Når det gjelder kommunikasjonskapasitet mellom foreningene i de ulike landene, var det kun «minstekrav» som kunne tilfredsstilles. Legetjenesten mangler også på grunn av flaskehalser i levering av beholdninger av medisiner og bandasjer. I tillegg er det et «betydelig kapasitetsunderskudd» i luftvernet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *