Byråkrati? Ingen måte… Bedrifter er faktisk bekymret for noe helt annet

Ny Eurobarometer-undersøkelse publisert i begynnelsen av uken viser at et av de største problemene til små og mellomstore bedrifter i Europa er utilstrekkelig kvalifisering av ansatte. 53 prosent av mikrobedriftene (ti eller færre ansatte), 65 prosent av småbedriftene (10 til 49 ansatte) og 68 prosent av mellomstore bedrifter (50 til 249 ansatte) klager over kompetansemangel.

I tillegg viser en gjennomgang av de siste to årene at 65 % av små bedrifter og 80 % av store bedrifter slet med å finne folk med riktig kompetanse. «Kompetansemangelen er et av de alvorligste problemene små og mellomstore bedrifter (SMB) står overfor i EU. Dessuten har problemet med mangel på kompetanse forverret seg med årene, advarer EU-kommisjonen. i en pressemelding.

Så, hvor er byråkratiet som vi hører så ofte i historier om gründere og ikke bare på Finmag? Den nåværende pan-europeiske undersøkelsen viser at den inntar bare andreplassen blant de fem mest presserende problemene til små og mellomstore bedrifter. Så vi kan ikke si at det ikke er et problem. Den betydelige avstanden fra de første byene tyder imidlertid på at det ikke handler så mye om det: 54 % av SMB/MPP-selskapene nevner hovedsakelig mangel på kompetanse hos ansatte og «bare» 34 % av regulatoriske og administrative forpliktelser.

I tillegg sammenligner undersøkelsen problemene til små og mellomstore bedrifter med de store. For dem er det et enda større problem å finne de rette kandidatene: 72 % av bedriftene har hatt problemer med å finne de «riktige» medarbeiderne de siste to årene. På den annen side plager byråkratiet færre store bedrifter, det vil si 26 %. Tross alt er det nok ikke en så stor overraskelse; disse selskapene har «sine ansatte» til dette.

I tillegg nevnte bedrifter i undersøkelsen begrenset tilgang til økonomiske ressurser (21 % av SMB mot 10 % av store), urettferdig konkurranse (20 mot 7 %) eller begrenset salg av varer eller tjenester (16 mot 13 %). ) som sentrale spørsmål. Samtidig kunne de velge tre av de åtte alternativene som ble gitt.

Mennesker og resultater lider

Bedrifter rapporterer mangel på kvalifiserte kandidater, hovedsakelig for tekniske stillinger; Kommisjonen utnevner selv spesifikt laboratorieteknikere eller mekanikere. Dette skaper problemer spesielt for bedrifter i industrisektoren, som for eksempel i Tsjekkia står for rundt en tredjedel av ytelsen til hele økonomien.

Mangelen på ansatte har imidlertid mange andre praktiske konsekvenser. De spurte selskapene i undersøkelsen oppgir økt arbeidsbelastning for eksisterende ansatte, tap av salgs- eller salgsmuligheter samt redusert lønnsomhet som hovedårsaker. Og fremfor alt: en grunnleggende hindring for vekst. «Samtidig er det bare én av sju små og mellomstore bedrifter (14 %) som sier at løsningen på situasjonen kan være å ansette ansatte fra andre EU-medlemsland, heter det blant annet i resultatoppsummeringen .

Og med det? Selvfølgelig er Europa i ferd med å kveles, ikke sant? han har allerede et program for det. Og den nåværende etterforskningen bekrefter bare at han er på rett vei. «Kompensering for kompetansemangel er en prioritet for den europeiske økonomien. Denne studien vil bidra til vår forståelse av hvordan kompetansemangel påvirker SMBer, som representerer 98 % av den europeiske økonomien, med sikte på å forbedre deres globale konkurranseevne», erklærte kommissæren. ansvarlig for det indre marked. Thierry Breton.

EU planlegger blant annet å redusere administrativ byrde bedrifter, forbedre deres tilgang til finansiering og også tilrettelegge gjensidig anerkjennelse av kvalifikasjoner til tredjelandsborgere. Pakken som er planlagt for å støtte konkurranseevnen til europeiske små og mellomstore bedrifter inkluderer også et forslag om å opprette et fond for å støtte EU-talenter..

Du kan direkte lese de fullstendige resultatene av den nåværende studien på EU-kommisjonens nettsted.

Finmag.cz

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *