Casting hos sportsgiganter. Tidligere Puma-sjef tar over som sjef for Adidas

De utviklet først sin felles idrettsvirksomhet, deretter kranglet de om deres tilhørighet til nazismen i Tyskland og gikk hver til sitt. Mens Adolf Dassler lanserte Adidas-merket i 1949, grunnla broren Rudolf Dassler rivalen Puma. Nå har de to suksessrike sportsbedriftene funnet felles grunn om én ting. Personen som drev Pumaen vi nettopp nevnte i ni år, kommer til direktørstolen hos Adidas.

Bjørn Gulden blir ny sjef i Adidas fra 1. januar, og erstatter Kasper Rørsted som går av med pensjon. Han har kunngjort sin interesse for å gå av som administrerende direktør i et av de mest kjente sportsselskapene allerede i august, og han får godkjenning til å slutte denne fredagen. Økonomisjef Harm Ohlmeyer vil sitte ved roret inntil nye forsterkninger kommer.

Bjørn Gulden, 57, født i Zürich, Sveits, men av norsk nasjonalitet, vil ikke være en helt fremmed for Adidas. Han jobbet tidligere for selskapet fra 1992 til 1999, da han var senior visepresident for tilbehør og utstyr. Han prøvde seg også i det danske smykkefirmaet Pandora, men fant den største profesjonelle berømmelsen hos tyske Puma, som han administrerte fra 2013.

«Vi er veldig glade for å ønske Bjørn Gulden velkommen tilbake til Adidas. Han kommer med nesten tretti års erfaring innen sportsutstyr og fottøy. Derfor kjenner han bransjen svært godt og trekker på et rikt kontaktnett innen sport og detaljhandel. sier Adidas i en offisiell uttalelse på sin hjemmeside og minner om hva Puma gikk gjennom under hans ledelse – og hvordan det endret seg.

Foto: Adidas

Kasper Rørsted, administrerende direktør i Adidas

Under hans ledelse begynte Puma, som tidligere profilerte seg som et rent sportsmerke, å bli et livsstilsmerke. Samarbeid med ulike kjendiser og utgivelsen av flere streetwear-plagg har sørget for rekordøkonomiske resultater for selskapet – i fjor tjente det mer enn 6,8 milliarder euro (164 milliarder kroner) med et nettoresultat på 310 millioner euro (7,4 milliarder kroner).

Aksjene i Adidas reagerte positivt på nyhetene om den nye administrerende direktøren, og steg rundt tre prosent. Dessuten kommer nyheten på et tidspunkt da det tyske selskapet ikke opplever den lykkeligste tiden. De er delvis ansvarlige rapperen og motedesigneren Kanye Wests kontroversielle kommentarerpå grunn av hva med ham måtte sette en stopper for et godt påbegynt samarbeid.

Det har også problemer med sine kunder, spesielt i Kina, som en gang var dets raskest voksende marked i verden. Imidlertid har Adidas» salg i det asiatiske landet falt med minst en tredjedel i første halvår i år, på grunn av en forbrukerboikott og problemer med at Adidas slår sponsoravtaler med merkevarer, lokale kjendiser.

Hvorvidt Bjørn Gulden klarer å reversere disse ulempene er et spørsmål for selskapets ledelse og styre. Men det kan være et godt løft. Et interessant faktum er at den nye sjefen har spilt profesjonell fotball tidligere, inkludert i den prestisjetunge tyske Bundesliga. På midten av 1980-tallet forsvarte han Nürnbergs farger.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *