De beste kinesiske elektriske kjøretøyene å se etter når de kommer til Europa i år

Kina er verdens største produsent av elbiler og de nyeste modellene kommer til Europa. Her er fem av de beste å se.

Besøkende på Kinas største bilutstilling i Shanghai tidligere i år ville ikke bare blitt overrasket over dominansen til elektriske kjøretøyer (EV), men også over hastigheten som kinesiske bilprodusenter gjør fremskritt på innenlandske og internasjonale markeder.

ANNONSE

Dette er spesielt tilfelle i Europa, verdens nest største marked for salg av elbiler etter Kina.

Med ambisiøse CO2-reduksjonsmål i EU, øker kinesiske bilprodusenter tilgjengeligheten av elektriske kjøretøy, men mange sittende europeiske bilprodusenter frykter at de vil omforme kontinentets bilindustri i prosessen.

Men ettersom etablerte aktører og nye aktører sliter med å tiltrekke seg kunder, fortsetter utvalget av nye elbiler å vokse.

Her er noen nye kinesiske modeller vi kan forvente å se på europeiske veier i løpet av de kommende månedene.

HiPhi X

HiPhi, en av Kinas mest innovative elbilprodusenter, lanserer en helelektrisk SUV for å møte Tesla Model X, Audi Q8 e-tron og BMW iX.

HiPhi X har et batteri på 97 kWh kombinert med to motorer foran og bak og tilbyr en maksimal rekkevidde på 460 km.

Kjøpere kan velge mellom to modeller ved lansering – en konfigurasjon med fire eller seks seter – og unike funksjoner inkluderer frontlykter som kan projisere bilder eller til og med filmer og berøringsfrie automatiske dører.

Ordrer mottas for tiden i Tyskland og Norge, men selskapet forventes å kunngjøre de andre europeiske markedene det vil gå inn på senere i år.

Høyrestyrte versjoner for det britiske og irske markedet er neppe tilgjengelige før neste år eller senere. Prisene for en seksseter HiPhi X starter fra € 109 000 (NOK 1 164 000) og for fireseteren fra € 123 000 (NOK 1 326 000).

BYD segl

Hot i hælene på Atto 3 SUV og Dolphin sedan, BYDs nyeste og mest ambisiøse modell til dags dato er en helelektrisk sedan, Seal.

I konkurranse med Tesla Model 3, BMW i4, Polestar 2 og Hyundai Ioniq 6, er Seal tilgjengelig i bakhjulsdrevne og firehjulsdrevne versjoner.

ANNONSE

Begge deler det samme batteriet på 82,5 kWh. Når det gjelder rekkevidde, kan bakhjulsdriftsalternativet nå 570 km på en enkelt lading mens de firehjulsdrevne modellene har en forventet rekkevidde på 520 km.

BYD, eller «Bygg dine drømmer», har solgt mer enn 3,5 millioner biler og har vært en pioner innen batteriteknologi i mer enn to tiår.

Batteriet bruker LFP-kjemi, så det er koboltfritt og billigere å produsere enn litium-ion-batterier fordi det krever mindre verdifulle materialer.

Den nye modellen, som offisielt ble lansert på det europeiske markedet under IAA Mobility 2023, forventes å komme til Europa i årets siste kvartal med en pris som starter på €44 900.

MG Cyberster

En praktfull to-seters helelektrisk sportsbil, Cyberster er på vei til MG, et av de mest suksessrike kinesiske merkene i Europa.

ANNONSE

En del av SAIC Group, Kinas største bilprodusent, er MGs hovedfokus på konkurransedyktig prisede elektriske familiekjøretøyer, som markerer den etterlengtede returen til MG sportsbilproduksjon.

Først avduket på Shanghai Motor Show, gjør den sin europeiske debut på IAA Mobility 2023 motormessen denne uken i München.

Inspirert av klassiske britiske sportsbiler, er Cyberster MGs kraftigste produksjonsbil til dags dato.

Omtrent samme størrelse som BMW Z4 eller Jaguar F-Type, forventes den å ha en rekkevidde på opptil 300 mil og vil være tilgjengelig i både bakhjulsdrevne og firehjulsdrevne versjoner.

MG sporer sine røtter tilbake til 1924 og bilen vil bli lansert neste år som en del av hundreårsfeiringen. Det er ingen offisielle ord om prisen, men den vil neppe bli presentert på verdisiden av markedet.

ANNONSE

Zeekr X

I likhet med Polestar og Lotus er Zeekr en del av Geely-gruppen som også eier Volvo og sammen med Mercedes-Benz er partnere i Smart Automotive.

Zeekr ble grunnlagt for bare to år siden, og har internasjonale ambisjoner og lanserer flaggskipet Zeekr 001 og Zeekr X i Europa med første leveranser fra høsten.

Zeekr X er en liten elektrisk crossover som har mye til felles med Smart #1 og Volvo EX30, og to versjoner vil i første omgang være tilgjengelig, en enmotors konfigurasjon og en tomotors variant.

Zeekr X lanseres med et 69 kWh batteri som Zeekr hevder kan tilby en rekkevidde på opptil 440 km.

Tilgjengelig for forhåndsbestilling nå i Nederland og Sverige, med andre europeiske markeder som forventes å bli med i salgsporteføljen deres senere i år.

Prisen for Zeekr X starter på €44.990 og SEK 550.000 (rundt €46.300) for enmotors Long Range-modellen.

Nio EL6

I en overfylt elektrisk kjøretøysektor har Nio, grunnlagt i 2014, blitt kalt Kinas svar på Tesla.

Det tas nå bestillinger på Nios helt nye EL6 i Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Norge, og bilene kommer senere på året.

Designet for å konkurrere med Tesla Model Y og BMW iX3, bringer EL6 noe nytt til den elektriske familie-SUVen i form av batteribytteteknologi.

Tanken er at ved å fjerne kostnaden for batteriet fra den totale prisen, blir EVS tilgjengelig for et bredere publikum.

Med denne teknologien er elbileier mer mulig for folk som regelmessig kjører lange avstander, de som ikke har tilgang til en hjemmelader, og alle som er bekymret for batteriets levetid.

Å bytte ut et utladet batteri med et fulladet batteri tar bare 5 minutter; Bekvemmeligheten og suksessen til Nios modell avhenger imidlertid av omfanget av batteribyttestasjoner, men det er foreløpig bare 16 i Europa.

EL6 er tilgjengelig med et utvalg av to batteripakker. Innstegsmodellen har et batteri på 75 kWh, mens toppmodellen har en enhet på 100 kWh og en rekkevidde på opptil 520 km.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *