«Dekkinflasjon vil snart være en saga blott»

Teknologi27. nov. 22, 10:59Forfatter: Remy Kock

Å pumpe opp et sykkeldekk selv kan snart være en saga blott. I hvert fall hvis det kommer an på Gertjan van Ginderen. Sammen med selskapet Gravaa utviklet han Kinetic Air Pressure System (KAPS), som gjør at dekktrykket kan justeres elektronisk mens du sykler.

Slik pumping vil snart ikke lenger være nødvendig. (Michael Wijnbergh)

Den elektroniske enheten er integrert i navet på sykkelhjulet, slik at du ikke lenger trenger å gå av for å pumpe opp et dekk. «Denne pumpen fungerer takket være rotasjonen av impelleren,» forklarer skaperen Van Ginderen. «Så den bruker den kinetiske energien som genereres av hjulene.»

Les også | Forskning viser: en bil er ofte mer effektiv

Dette gjør at dekket kan pumpes konstant. Van Ginderen: «I utgangspunktet setter du et settpunkt og på skjermen på sykkelcomputeren din kan du se hva det punktet er. Og hjulstyringssystemet vil alltid sørge for at dekktrykket er riktig.

Pneumatisk slange

Den innebygde pumpen er omtrent på størrelse med en espressobolle og pumper luft gjennom et pneumatisk rør til ventilen. Van Ginderen har en kommentar til dette: det er en modul som må inngå i produksjonen av sykkelen. «Det er et modulært system slik at det kan brukes på hvilken som helst sykkel.»

Les også | Tidligere minister Sander Dekker ga opp racingsykling; alvorlig skadet

Selv om selskaper som Batavus eller Gazelle ennå ikke er Van Ginderen-kunder, blir ideen hørt i et høyere segment. «Fra et kostnadsperspektiv går vi inn i markedet ovenfra og ned,» fortsetter han. «Så vi starter i high-end fjell- og grussykkelmarkedet. Dette er en voksende og populær sektor, så vi har også signert en avtale med en ledende merkevare.

Koste

Van Ginderen konkluderer med at det i utgangspunktet bør legges til grunn en kostpris på 2500 euro per hjulsett. «Dette gjelder imidlertid bare den innledende fasen,» presiserer han. «Men til slutt vil dette resultere i en ekstra kostnad på rundt 700 til 1000 euro for en sykkel.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *