Demonstrasjoner i Iran: Situasjonen i de kurdiske områdene ser ut til å bli verre

Status: 20/11/2022 17:30

Bruk av stridsvogner, skyting mot demonstranter – ifølge øyenvitner blir situasjonen i iranske kurdiske områder verre. Protester fortsetter også i andre deler av landet. USA ser en trussel mot hele Midtøsten.

Øyenvitner sier at protester i den kurdiske byen Mahabad nordvest i Iran har ført til massiv vold. Som et resultat skal politi og sikkerhetsstyrker ha kommet inn i byen med stridsvogner lørdag kveld og skutt på demonstranter vilkårlig.

Elektrisiteten i byen ble også kuttet i kort tid. Situasjonen forverret seg – mange innbyggere ble skadet, som rapportert av øyenvitner. Vi vet ikke om det var noen dødsfall. Kontoene kunne ikke bekreftes uavhengig.

Etter dager med protester frykter aktivister et blodig nedslag på protester i byen. I Vest-Aserbajdsjan-provinsen har væpnede tropper fra Urmia blitt utplassert til Mahabad, sa den norske menneskerettighetsorganisasjonen Hengaw. Aktivister anklager Teherans herskere for en blodig undertrykkelseskampanje i kurdiske regioner.

Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer skudd

Videoer delt tusenvis av ganger på sosiale medier viste militære konvoier som krysser gatene. Den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Hengaw rapporterte helikoptre som svever over himmelen i den kurdiske byen.

«Det er mye skyting i boligområder i Mahabad,» sa organisasjonen på Twitter. Plasseringen og tidspunktet for opptakene kunne i utgangspunktet ikke bekreftes uavhengig. Handelsmenn i området streiket søndag for å protestere mot vold fra sikkerhetsstyrker, sa Hengaw.

Iran Human Rights (IHR), også basert i Norge, slapp søndag kveld opptak der de sa at det kunne høres skudd og skrik i byen.

Demonstrasjonene i kurdiske områder øker

Hengaw hadde allerede lørdag advart om en «kritisk» situasjon i byen Diwandarreh, i Kurdistan-provinsen, der regjeringstropper hadde drept minst tre sivile. Søndag uttrykte organisasjonen også bekymring for situasjonen i andre byer med kurdisk flertall, inkludert Bukan og Sakes. Protestene der hadde nylig økt.

Sakes er fødestedet til Mahsa venn. Dødsfallet til den unge kurderen hadde utløst protester i Iran som hadde vart i to måneder. 22-åringen døde på sykehuset i Teheran i midten av september etter å ha blitt arrestert av visetroppen for angivelig å ha på seg et skjerf på upassende måte. Aktivister anklager politiet for å ha misbrukt Amini. Teheran slår ned på demonstranter over hele landet.

Rettferdighet bør også etterforske mange kjendiser

Ifølge media fant nye demonstrasjoner sted lørdag kveld i andre deler av landet mot den undertrykkende politikken til de islamske lederne. Iransk rettferdighet ville ha åpnet etterforskning mot flere kjendiser innen politikk, kino og sport. To tidligere parlamentarikere, fem skuespillerinner og en fotballtrener ble derfor innkalt til avhør. De er anklaget for å ha kommet med «provoserende og fornærmende» uttalelser til tjenestemenn på sosiale medier.

Ifølge IHR er minst 378 mennesker drept i protestene, inkludert 47 barn. Irans nyhetsbyrå Tasnim anklaget i mellomtiden «opprørerne» for å «så terror» i Mahabad ved å brenne ned hjemmene til sikkerhets- og hærpersonell og sperre veier.

USA ser en «overhengende fare» for regionen

Tidligere i november advarte Iran rivaliserende naboer inkludert Saudi-Arabia om at de kunne gjengjelde protester i landet. I tillegg hadde landet truet med å utvikle et hypersonisk missil. Midt i økende spenning med Iran har USA nå annonsert utvidelsen av forsvarsinfrastrukturen i Gulf-regionen og Midtøsten.

Washington er fokusert på å forhindre «overhengende trusler» i den strategisk viktige og energirike regionen, sa Brett McGurk, koordinator for det amerikanske nasjonale sikkerhetsrådet for Midtøsten og Nord-Afrika, under et møte på sikkerhetskonferansen «Manama Dialogue» i Bahrain.

USA unngikk også en trussel fra Iran, sa han, med henvisning til rapporter om at Iran planla å angripe erkefienden Saudi-Arabia.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *