Den doble olympiske mesteren tok opp et tabu. «Jeg følte en endring i kroppen min»

«Jeg kjente en forandring i kroppen min. Jeg var ikke sikker på hva det var eller om det var noe. Jeg bestemte meg for å sjekke det ut. Jeg dro til legen og ble raskt overført til sykehuset, hvor legens mistanker var raskt bekreftet testikkelkreft – skriver Aksel Lund Svindal på sin Instagram-profil.

Se videoen

Dawid Kubacki gjorde en feil på trening

Svindal appellerte til sine landsmenn. Han kjemper selv mot kreft

Den doble olympiske mesteren i alpint sjokkerte med sin tilståelse og bekymret mange fans. Heldigvis var nordmannens sykdomsprognose positiv etter bare én uke. Etter å ha lagt ut bildet i en sykehuskjole, understreket 40-åringen også at det å reagere raskt på endringer i kroppen hans var avgjørende.

Hun stakk av fra Lukasjenko, hun kan ikke trene med polske kvinner. Hun ble utestengt. Kowalczyks kommentarer

– Visste du at testikkelkreft er den vanligste krefttypen hos menn under 50 år? Og at det ikke er uvanlig at pasienter er så unge som tjueårene. Jeg visste ikke, men nå vet jeg det. Jeg vet også at menn ikke er så flinke til å snakke om helseproblemer. Og noen ganger er det det som skal til for å få kunnskap eller ta den riktige avgjørelsen om å gå til legen, anket 39-åringen.

– Hvis du merker at noe har endret seg, bør du oppsøke lege. Aksel gjorde det raskt. Testikkelkreft er en kreftform med meget god prognose. Det er veldig viktig å ta symptomene på alvor og oppsøke lege, sa Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Den norske offentligheten er takknemlig overfor Svindal for at han bestemte seg for å dele historien hans med sine landsmenn. Han tok opp et tabu tema, siden menn sjelden snakker offentlig om helsen sin, spesielt i slike intime situasjoner. – Han skriver at menn bør snakke bedre om egen helse. Det er en oppfordring jeg støtter. I Norge vi har et helsesystem som kan gi svar og god behandling, så det er viktig å ikke vente unødvendig hvis du tror noe er galt. Bli snart frisk, Aksel, og takk for åpenheten – takket statsminister Jonas Gahr Stoer.

Også Aksels tidligere kolleger ble overrasket over innslaget. «Det var et sjokk for meg, som for alle andre. Jeg er enormt lettet over at alt gikk så bra og at han fant ut om det tidlig. Det er en vanskelig prosess for Aksel, men det er en drittunge som krysser det med hevet hode – sa Aleksander Aamodt Kilde, vinner av den store krystallkulen sesongen 2019/2020, i et intervju med dagbladet.no.

Aksel Lund Svindal er en av Norges største alpinløpere gjennom tidene. Han har vunnet to gullmedaljer i de olympiske leker og fem ganger i verdensmesterskapet. Han slo krystallkulene opptil 11 ganger, inkludert to for den generelle klassifiseringen. Nordmannen avsluttet sin idrettskarriere i 2019.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *