Den europeiske union ønsker å motta billigere norsk gass / Artikkel

Den europeiske union har vært avhengig av relativt billige forsyninger av energiressurser fra Russland i flere tiår, men etter at Russland invaderte Ukraina, måtte blokken i all hast søke andre, mer pålitelige. Du trengte ikke se langt, for Norge er en nabo – et av de største naturgass- og oljeproduserende landene i verden.

Norge har blitt EUs største leverandør av gass gjennom rørledninger på grunn av en betydelig nedgang i gassforsyningen fra Russland. Den norske statsministeren Júnass Gare Stere hadde allerede i vår lovet at landet hans ville gjøre alt for å hjelpe Europa med å håndtere energikrisen, som på grunn av denne betaler gassprisen ti ganger høyere i år.

«Europa kan være sikker på at Norge vil være en pålitelig leverandør av gass.

Vi vil holde våre løfter og gjøre alt som står i vår makt for å sikre stabilitet i den situasjonen Europa befinner seg i. Vi får så mye gass som mulig, og vi vil sørge for at den leveres med maksimal kapasitet, sa Stere.

Før Russlands invasjon av Ukraina forsynte Norge EU med rundt 20 % av gassen som ble forbrukt av blokkens 27 medlemsland. Til sammenligning ga Russland mer enn 40 %. Norge har imidlertid i år økt gassproduksjonen med 8 % sammenlignet med 2021, og totalt kan det produseres 122 milliarder kubikkmeter gass, noe som vil være rekordstort.

Norge kan eksportere 90 milliarder kubikkmeter gass til EU i år, nesten 25 % av volumet som trengs for blokken.

Til nå har Norge eksportert sin gass hovedsakelig til Vest-Europa via flere rørledninger. Imidlertid vil gassrørledningen «Baltic Pipe» snart begynne å fungere, hvorigjennom også gass vil bli eksportert til Polen. Den vil kunne levere 10 milliarder kubikkmeter gass per år, rundt halvparten av Polens totale forbruk.

Takket være stor etterspørsel og høye energipriser kan Norge tjene mer enn 90 milliarder euro i år på gass- og oljeeksport. Dette vil være 30 milliarder euro mer enn i 2021.

EU er glad for at Norge bidrar til å forsyne blokken med gass og olje, men mange er ikke til freds med skyhøye priser på energiressurser. Norge har til og med blitt beskyldt for å bruke Russlands krig i Ukraina til å tjene store penger.

Den norske statsministeren Stere kunngjorde i forrige uke at høye gasspriser ikke var i hans lands interesse, så han vil samarbeide med EU for å stabilisere markedet. På sin side kunngjorde presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, at EU og Norge jobber sammen for å redusere prisen på gass.

«Vi må fortsette å jobbe for å få ned gassprisene. Vi må sikre vår forsyningssikkerhet og samtidig sikre vår konkurranseevne i verden. Derfor vil vi samarbeide med medlemslandene for å utvikle et sett med tiltak som skal ta inn i ta hensyn til den spesielle karakteren av vårt forhold til leverandører – starter med upålitelige leverandører, for eksempel Russland, og til slutt med like pålitelige venner som Norge. Jeg ble enig med Norges statsminister, Jūnas Gaar Stēri, om opprettelsen av en gruppe.

Arbeidsgrupper har begynt å jobbe med en rimelig reduksjon av gassprisen,» sa von der Leyen.

I mellomtiden, i Norge, protesterer noen politiske og miljømessige krefter mot økningen i olje- og gassproduksjonen.

Norsk stortingsrepresentant og nestleder i opposisjonen Sosialistisk Venstreparti, Turgeir Knaag Fylkesnes, benektet ikke behovet for å hjelpe Europa på dette tidspunktet, men advarte om at økt gasseksport kan skade Norge selv.

«Det er en nødsituasjon i Europa, og plutselig er norsk gass og olje veldig verdifull. Dette skaper problemer for oss, fordi alle investeringene i Norge går til produksjon av olje og gass. Vi kan være fornøyde på kort sikt, men i På lang sikt er dette et stort problem for Norge, sa Fylkesness.

På den annen side sa tidligere leder for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hanson, til Politico at Norge risikerer å skade forholdet til sine viktigste handelspartnere ved å tvinge dem til å betale en så høy pris for gass.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *