Den norske regjeringen beregner ikke, beslutningen er tatt. Hæren griper inn

Norge vil sende tropper i nærheten av gass- og oljeinstallasjoner. Dette er kjølvannet av lekkasjen fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 og tilhørende mistanker om sabotasje. Det er også et svar på at utenlandske droner dukker opp i nærheten av norske oljerigger.

Norge reagerer på hendelser i Østersjøen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har varslet at landet etter hendelser i Østersjøen vil skjerpe sikkerheten ved sine olje- og gassanlegg.

– Det norske forsvaret vil være mer tilstede og synlig i nærheten av olje- og gassinstallasjoner, sa han på en pressekonferanse.

Norske medier melder at det ikke er bevis for at rørledningssabotasjen var et angrep på Norges energibransje. De påpeker imidlertid at det er økt fremmeddroneaktivitet i området.

For noen dager siden fortalte magasinet «Nettavisen» om uidentifiserte droner nær oljeplattformer på norsk sokkel.

– Vi har nok med skipsdrevne droner å gjøre, sier Amund Revheim i Sørvest-Norge politi.

Norsk politi etterforsker saken

Politiet etterforsker et mulig brudd på den såkalte petroleumsloven. Denne loven forbyr å nærme seg mindre enn 500 meter fra gruveplattformer. Offiserer overvåker fartøyets bevegelser i perioder hvor uidentifisert droneaktivitet er rapportert.

Stale Ulriksen, dosent ved Sjøkrigsskolen, mener «trusselen mot norske olje- og gassinstallasjoner har aldri vært større enn den er nå».

«Total energikrise i Europa»

— Russland ser at hun er i krig med NATO. I Nordsjøen har vi derfor en strategisk viktig gassproduksjon som aldri har vært så viktig som i dag. Europa ville vært i en ekstremt vanskelig situasjon dersom gassforsyningen til Norge ble avbrutt, sa Ulriksen. Han legger imidlertid til at han ikke tror på muligheten for russiske angrep på oljeplattformer. Handlinger rettet mot å skade, f.eks. undervannsgassrørledninger slik at de kan fraskrive seg sitt ansvar.

– Norges gassimportinfrastruktur til Europa er i dag det strategisk viktigste anlegget på kontinentet, sier Tor Ivar Stroemmen, tidligere norsk sjøoffiser og universitetslektor ved Sjøfartshøgskolen. Han påpekte at «hvis disse forsyningene kuttes eller reduseres, vil det forårsake en fullstendig energikrise i Europa».

RB

Fortsett å lese:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *