Den russiske statsdumaen krever ensidig oppsigelse av grenseavtalen med Norge

Moskva anklager Oslo for å blokkere tilgangen til Svalbard-skjærgården, hindre levering av mat og andre varer til russiske gruvearbeidere som jobber der.

I 2010 signerte Norge og Russland en avtale om maritim grenseavgrensning, samt samarbeid i Barentshavet og Polhavet, som avsluttet fire tiår med territorielle konflikter.

Volodin instruerte tirsdag medlemmer av underhuset til å vurdere muligheten for å si opp avtalen som ble inngått med Norge.

Volodin, som støtter parlamentsmedlem Mikhail Matveyev, som representerer kommunistene, sa at Russland hadde gitt Norge 175 000 kvadratkilometer av Barentshavet.

«I dag nekter Norge mat og last til Spitsbergen,» sa Matveyev i en uttalelse fra det russiske statsrådet.

I forrige uke innkalte det russiske utenriksdepartementet den norske fullmektigen, og anklaget Oslo for å blokkere tilgangen til Svalbardskjærgården og true med represalier.

Selv om Svalbard er under suveren besittelse av Norge, lar det borgere fra mer enn 40 land bruke de potensielt rike mineralforekomstene på lik linje.

Moskva har lenge ønsket å få mer innflytelse over øygruppen og insisterer på at den skal hete Spitsbergen fremfor Svalbard.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *