Den sterke leieveksten har stoppet opp. Noen steder har prisene til og med gått ned

Du kan også lytte til artikkelen i lydversjon.

Alle som har sett på oppføringer som tilbyr utleieboliger de siste ukene, kan ha blitt positivt overrasket. Selv om prisene i september og oktober steg hver måned med tosifret hastighet, traff de i begynnelsen av året et tak, i hvert fall en stund.

Bare i Praha og Ostrava steg leieprisene med nesten en femtedel fra år til år tidlig på høsten, og i Brno og Sentral-Böhmen med mer enn 10 %. I tillegg måtte økende energikostnader og selvfølgelig stigende kommunale avgifter legges til de økende totale boligkostnadene.

Dermed steg levekostnadene for utleiehusholdninger med stormskritt i fjor. I tillegg var det en kø på flere titalls interesserte til hver utleieleilighet, noe som gjorde at utleiere kunne heve prisene ytterligere under forhandlinger.

Vendepunktet kom i begynnelsen av desember i fjor. I de største markedene var veksten enten svært moderat (Praha med 3 % sammenlignet med starten på høsten, Brno med 1 %). I noen lokaliteter var det til og med en liten nedgang – i Ostrava med 1%, i Sentral-Böhmen med 3, ifølge data fra eiendomsportalen Bezrealitky.cz.

Utvikling av leiepriser i forskjellige regioner i Tsjekkia

Region Gjennomsnittlig pris per m² i desember 2022 Prosentvis endring fra november 2022
Hovedstaden i Praha CZK330 3 %
Sentral-Böhmen-regionen CZK231 -3 %
Sør-Böhmen-regionen 197 CZK 3 %
Pilsen-regionen 197 CZK -ti%
Karlovy Vary-regionen 173 CZK -6 %
Usti-regionen 172 CZK -2 %
Liberec-regionen 189 CZK -8 %
Hradec Kralove-regionen 218 CZK 4 %
Pardubice-regionen 206 CZK -3 %
Olomouc-regionen 201 CZK -7 %
Sør-Mähren-regionen 279 CZK 1%
Zlin-regionen 190 CZK -6 %
Høylandet 198 CZK 8 %
Moravisk-Schlesiske region 185 CZK -1%

Imidlertid ble det også registrert betydelig større nedgang – for eksempel i Pilsen-regionen med 10 % eller i Liberec-regionen med 8 %. Men, som Jan Škrabánek påpeker, betyr ikke dette at husleiene ville nå taket på lang sikt.

Hvorfor har prisveksten avtatt?

Det er flere årsaker til prisreverseringen i desember – det skyldtes blant annet et fall i etterspørselen knyttet til slutten av året. Samtidig er imidlertid tsjekkiske husholdninger nok en gang bortskjemte etter måneder med magre tider. Tilbudet har økt betydelig og antallet individuelle annonsesøkere er i mange tilfeller en fjerdedel av hva det var ved inngangen til høsten.

«På slutten av året, på grunn av det sesongmessige fallet i etterspørselen, økte antall tilbud noe sammenlignet med sommermånedene. Om sommeren hadde vi rundt 7 500 eiendommer tilbudt hver dag, i november allerede 9 500 og i desember 10 000, ” Seznam.cz dataanalytiker Šarlota Smutná fortalte SZ Byznys.

Blant annet begynte hus og leiligheter som ble etterlatt av ukrainske flyktninger å komme tilbake i forsyning. Opprinnelig midlertidig bolig, eierne har bestemt seg for å fortsette å leie ut, noe de ikke gjorde før. Samtidig ble det lagt til leiligheter i tilbudet, kjøpt som investeringer våren i år. Spesielt etter renoveringen deres.

«Samtidig har høyere leiepriser fått en rekke utleiere til å tilby eiendommer på leiemarkedet, som de til nå kun har hatt til eget bruk eller har vært inaktive,» sa Skrabánek.

– Det var også en kategori med «norsk utleie», dvs. bo- eller samboarealer, som kompletterte tilbudet hovedsakelig i regionen. Oftest var dette separate rom i store leiligheter, etasjer i familiehus, sier Jan Škrabánek fra Bezrealitka.

«Men det er også utleie av garasjer, kjellere eller andre yrkeslokaler for bedrifter. Hovedsakelig med samme mål: å redusere økningen i levekostnadene til deres eiere og å dekke økningen i prisen på elektrisitet. energi. ,» han la til.

Hvordan neste år?

Men hovedspørsmålet gjenstår hvor interessen for utleieboliger og prisene blir av i år etter et turbulent år. Ifølge Pavel Kolář, direktør for serviceavdelingen til Seznam.cz-filialen, vil interessen for utleieboliger forbli høy i overskuelig fremtid.

«Den største etterspørselen vil trolig hovedsakelig være på steder med god tilgang til bysentra med stort tilbud av arbeidsplasser,» sa han.

Leieprisene vil også møte høy interesse. Ifølge Jan Hrubé, administrerende direktør i eiendomsbyrå RE/MAX, vil leieprisene trolig fortsette å stige på lang sikt, noe som i hovedsak henger sammen med at tilgjengeligheten på egen bolig har gått ned på grunn av boliglånsrentene.studenter.

«I denne forbindelse kommer vi nærmere vesteuropeiske land, hvor det er mer vanlig å ikke eie eiendom, men å bo i utleieboliger,» legger Hrubý til.

Sjefen i Next Reality eiendomsmeglingsbyrå, Robert Hanzl, forventer at prisene vil stige i år, men svært lite sammenlignet med fjoråret. «I Praha, for eksempel, forventer vi en maksimal vekst på opptil ti prosent», sa sjefen for eiendomsselskapet.

Jan Škrabánek fra Bezrealitka forventer også at prisene vil stige i løpet av de neste tolv månedene, ifølge hvilket gjennomsnittsleien vil øke minst med inflasjonstakten, ellers ville utleie miste sin økonomiske mening for utleiere.

«De dyreste leilighetene vil fortsatt være for tsjekkere, som allerede ser på utleie som en livsstil. De har ingen problemer med å betale ekstra for boliger, men de ønsker tydelig kvalitet. Så en renovert leilighet, representativ og veldrevet i et utmerket Dette vil forøvrig åpne for nye muligheter for for eksempel forvaltningsselskaper», mener lederen av Bezrealitka.

Den andre kategorien vil bestå av vanlige leiligheter og i økende grad boligeiere som i økende grad vil ta leie som en måte å betale sine egne levekostnader eller sitt eget boliglån på. Prisene deres vil gjenspeile inflasjonstakten og energiprisene.

«Lavprisleilighetene blir da den tredje kategorien. Oftest i form av allerede nevnte samboerskap. Denne vil være for alle som ønsker å bo i sentrum, men ikke har mulighet til å betale full husleie, ” legger Jan Škrabánek til.

Ifølge ham er denne kategorien en av de mest dynamiske i Praha og delvis også i Brno.

Seznam News er en del av Seznam as-gruppen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *