Den ukrainske gymnasten Ilia Kovtun: «Ingen krig»-trøya som et politisk spørsmål

«Jeg aksepterer fullt ut at politikk ikke er en del av idretten,» sa Ilia Kovtun fra Ukraina under VM i gymnastikk i liverpool, hvor han denne fredagen starter i allroundfinalen. Følgende hadde allerede skjedd: Under trening på podiet hadde Ilya Kovtun på seg en gul og turkis T-skjorte med påskriften «Ingen krig».

Selv om ingen tilskuere har lov til å delta i denne foreskrevne øvelsen utført på originalutstyr i konkurransehallen, har dommere, presserepresentanter og fotografer også lov til å ta bilde. Bildet med t-skjorten gikk raskt rundt. Så, sier Kovtun, ba representanter for Det internasjonale gymnastikkforbundet (FIG) ham «høflig om ikke å bruke t-skjorten lenger.»

Upolitiske ledere?

Han innvilget denne forespørselen, spesielt for å utelukke at hans personlige handling hadde negative konsekvenser for teamet hans. På spørsmål om han på forhånd har sjekket om utseendet hans kan føre til sanksjoner etter regelverket, ler han: «Njet! oppleve noe slikt igjen. Vi har snakket med delegasjonslederen for å sikre at dette ikke skjer igjen.»

I 2021 vant Ilia Kovtun bronse i EM og verdensmesterskap, med det ukrainske laget ble han nummer sju i den olympiske lagfinalen. I Liverpool endte laget på 21. plass av 24. Flerkampen er den eneste finalen for Kovtun. Likevel var han fornøyd: «Under omstendighetene var det det vi kunne stole på. Laget trente i Kroatia de siste fire månedene, før det en stund i Ferrara, Italia. Kovtun startet for Monaco i den franske ligaen.


Presidenten i Verdensforbundet, Morinari Watanabe: «Jeg savner de russiske og hviterussiske gymnastene som ikke er der».
:


Bilde: dpa


Han har ikke vært hjemme i Cherkassy, ​​sentralt i Ukraina, siden 24. februar. Han levde gjennom krigsutbruddet i Cottbus, under VM. Han fylte 19 år i august og var visemester i Europa på parallelle barer i München. Hans Mariupol-lagkamerat Igor Radivilov har den siste tiden trent hovedsakelig på Cottbus, hvor han har vært en del av Bundesliga-troppen i årevis.

Aktivister fra Russland og Hviterussland er ikke til start i Liverpool. Om de mangler sportslig sett er et spørsmål om perspektiv. FIG-president og IOC-medlem Morinari Watanabe ga en uttalelse om den «russisk-ukrainske affæren» under åpningspressekonferansen: «Jeg savner de russiske og hviterussiske gymnastene som ikke er her. FIG har ikke rett til å la dem starte, vi må respektere reglene til IOC. FIG støttet «massivt» det ukrainske gymnastikkforbundet, med totalt 400 000 sveitsiske franc. «For å sikre at russiske og hviterussiske gymnaster snart er tilbake hos oss, er det nødvendig med koordinering.»

Spørsmålet om Russland – herre- og kvinners olympiske lagmestere i Tokyo i 2021 – vil være der i Paris 2024 eller i den avgjørende VM-kvalifiseringen neste år; Hvorvidt det allerede jobbes med en «Lex Russia» er et spørsmål om debatt mange steder i Liverpool. DTB-president Alfons Hölzl «kan for øyeblikket ikke forestille seg at Russland faktisk vil delta i de olympiske leker». Det er heller ingen russiske eller hviterussiske FIG-funksjonærer eller dommere ved starten i Liverpool, med Storbritannia som for tiden nekter dem visum. Unntaket er visepresident Nellie Kim, offisielt fra Hviterussland, men basert i USA i flere tiår.

Kongressen flyttet til Istanbul

Det blir annerledes neste uke på FIG-kongressen; tross alt, Morinari Watanabe var i stand til å se til det. Etter at den norske foreningen, den opprinnelige arrangøren av kongressen, varslet at de ikke ville tillate representanter fra Russland og Hviterussland, ble kongressen overført til Istanbul uten ytterligere forsinkelser. Watanabe sa i september at tjenestemennene – rundt 450 deltakere fra 150 land forventes – var «representanter for sporten» og ikke «parlamentsmedlemmer fra deres land». Norge var den første foreningen som valgte boikott av kongressen, etterfulgt av Ukraina, Estland, Polen og til slutt Italia.

Alfons Hölzl sier han har «respekt og beundring» for land som har bestemt seg for å boikotte. DTB har på sin side «vedtatt» å delta på kongressen: «Fordi jeg synes det er viktig på dette tidspunktet også å bringe vår visjon om den globale situasjonen politisk». Imidlertid er hans personlige holdning forskjellig fra FIG-presidentens: «Ingen idrettsutøvere og ingen tjenestemenn», men vi ser for øyeblikket at «det ikke er et flertall». Hölzl finner det «fullstendig forståelig» at den ukrainske foreningen blir tvunget til å trekke seg under disse omstendighetene.

Den aktive tyske talsmann Lukas Dauser finner det også «riktig at det foreløpig ikke er tatt opp noen russiske gymnaster» og derfor «ekstremt motstridende» at russiske tjenestemenn nå skal på kongressen. Han har siden også hatt mer personlig kontakt med Igor Radivilov, som sist var i Kienbaums treningsleir, begge i verdenscupfinalen søndag. Fremfor alt ønsker Ilia Kovtun å «please sine landsmenn» med sin allround, «kanskje gi dem et lite håp» – uten t-skjorte, med en god konkurranse eller kanskje til og med en medalje.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *