Denne vinteren nesten helt sikkert gass, neste kan være et problem

Dette kommer frem av en analyse av Gasunie Transport Services (GTS), et datterselskap av Gasunie. – Det vil uansett ikke være mangel, med mindre noe rart skjer, sa Gasunie-talskvinne Marie-Lou Grégoire.

For eksempel antar GTS at det fortsatt vil komme gass fra Norge. Men det er ikke 100% sikkert. «Hvem hadde forventet at det skulle være en lekkasje i Nordstream 1?» sier Grégoire, med henvisning til den nåværende fire hull som trolig kom fra Russland etter sabotasjen av disse rørledningene.

De tyske sikkerhetstjenestene anslår at skadene på gassrørledningene kan bli uopprettelige dersom lekkasjene ikke stoppes raskt. Vi frykter at noe vil skje med norske rørledninger. En av dem, som Nordstream 1 og 2, krysser Østersjøen.

Gjennomsnittlig vinter?

GTS-analysen er basert på en gjennomsnittlig vinter. Men jo kaldere det blir, jo mer må vi bruke de eksisterende gassreservene. Og det betyr at startposisjonen for neste års vinter blir dårligere.

I denne videoen kan du se at vår vitale offshore-infrastruktur er sårbar:

Gasslagrene vil da være mindre fulle etter vinteren, slik at det om sommeren blir vanskeligere å fylle på lagrene, ifølge Gasunie. «Et alternativ er at ministeren gjør pengene tilgjengelige igjen,» sa Grégoire.

De nederlandske gassreservene er nå 92 % fulle, sier hun. Dette er mer enn målet på 80 % satt av EU.

Global oppvarming

Vinteren 2004/2005 er tatt som referansepunkt for gjennomsnittlig vinter forutsatt av GTS. Dette gjøres ved å se på de såkalte grad-dagene. Det er et mål på etterspørselen etter naturgass, som forutsier mengden gass som trengs for oppvarming

Graddager avhenger av temperatur og vindhastighet. Jo kaldere det er og jo sterkere vinden, jo større er etterspørselen etter naturgass til oppvarming. I 2004/2005 var det omtrent like mange grad-dager som gjennomsnitt for de siste 30 årene.

– Men gjennomsnittstemperaturen om vinteren var 3,3 grader i 2004/2005 og nå er den 3,9 grader, sier Maurice Middendorp i Buienradar. «I tillegg avtar gjennomsnittlig vindhastighet sakte men sikkert, noe som også gjør at antall graddager synker og mindre brenning er nødvendig.

Men hei, et gjennomsnitt er et gjennomsnitt. «Oppadgående uteliggere forbli mulig”, konkluderer KNMI.

LNG og Norge

Selv om vi praktisk talt ikke mottar gass fra Russland for øyeblikket, har forsyningskapasiteten for flytende gass (LNG) økt betraktelig i år. Dette er på grunn av konstruksjonen av ny LNG-terminal i Eemshaven fra Groningen. I en slik terminal omdannes flytende gass til vanlig gass, hvoretter den kan komme inn i nettverket. Dessuten er kapasiteten til dørpullert i havnen i Rotterdam, som også er en LNG-terminal.

I tillegg kommer en stor del av gassen vår nå fra Norge. Gasunie forventer at 12 milliarder kubikkmeter per år kommer fra Norge. Dette utgjør omtrent 18 % av den totale gassforsyningen, sier Grégoire.

Vi har også egen gass. Men det er begrenset. For eksempel er det avtalt at vi, inkludert Groningen-feltet, skal utvinne ytterligere 2,8 milliarder kubikkmeter gass i vårt eget land mellom oktober 2022 og oktober 2023, forklarer Grégoire.

GTS inkluderte også i analysen at gassetterspørselen nå er mer enn 20 % lavere på grunn av den kraftige prisveksten.

I denne videoen kan du se spørsmål og svar om strømregningen din:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *