Departementet har utarbeidet en forskrift som vil tillate korte arbeider ved gassmangel

Ordning ikke benytter muligheten til å rette bidrag kun til enkelte regioner, bransjer eller typer bedrifter, bør bedrifter ha krav på kompensasjon ved mangel på gass på grunnlag av systemet for regulering av sin forsyning. I følge en tidligere uttalelse fra Jiří Vaňásk, en representant for den tsjekkisk-moraviske forbund for fagforeninger (ČMKOS), har fagforeningene ingen forbehold om slik regulering. Imidlertid mangler de et tiltak som vil adressere kurzarbeit i tilfelle selskaper ikke kan fortsette å oppfylle bestillingene sine på grunn av økende energipriser.

Kurzarbeit er en deltidsjobb med statlig lønnstilskudd. Tsjekkia har hatt kuzarbeit i lov siden juli i fjor, men regjeringen har ennå ikke brukt det. Reglene ble endret ved sysselsettingsendringen. I henhold til standarden skal treparten først bli enige om oppskytingen. Hun ba regjeringen lansere den i løpet av våren for å dempe effekten av krigen i Ukraina og stigende priser. Arbeidsminister Marian Jurečka (KDU-ČSL) sa etter trepartsmøtet i april at kontoret hans var i ferd med å forberede forliket. Utkastet til forordning må godkjennes av EU-kommisjonen. Uten denne såkalte varslingen kan ikke Tsjekkia bruke jobbhjelpsverktøyet. Europeisk samtykke er ment å forhindre ulovlig favorisering av visse bransjer eller operasjoner i EU-land, det er ment å sikre like konkurransevilkår. Jurečka sa gjentatte ganger at kommisjonen hadde lovet en rask godkjenningsprosess.

«Årsaken til å forberede regjeringsoppgjøret er den helt enestående innvirkningen av den væpnede konflikten i Ukraina på energiprisen og tilgjengeligheten av energiråvarer i Europa,» heter det i dokumentet.

Ifølge departementet er det foreløpig illusorisk å anslå omfanget av virkningen av en eventuell begrensning av gassforsyningen på antall arbeidstakere som vil ha et hinder i arbeidet fra arbeidsgivers side. Forfatterne siterer imidlertid en undersøkelse fra den tsjekkoslovakiske kommersielle banken i juli i fjor, som fant at en tredjedel av de undersøkte selskapene måtte stanse driften eller snarest søke alternative kilder i tilfelle gassforsyningssvikt. Dermed er det mulig å grovt anslå potensiell bruk av kompensasjonen ved en vesentlig reduksjon i gassforsyningen for cirka 400 000 ansatte. «Den gjennomsnittlige godtgjørelsesbeløpet per ansatt er 17.163 kroner, vi forventer at godtgjørelsen skal brukes i maksimalt tre måneder innenfor den definerte perioden. De estimerte kostnadene er derfor 20,6 milliarder kroner», sier han.

I følge industri- og handelsminister Jozef Síkela (for STAN) er tsjekkiske gasslagertanker 99 % fulle og inneholder 3,34 milliarder kubikkmeter naturgass. Når tankene er helt fylte, har Næringsdepartementet til hensikt å sørge for gass til daglig forbruk slik at tankene kan tas i bruk så raskt som mulig. Síkela sa også at tsjekkisk avhengighet av russisk gass har redusert betydelig. Mens det var 98 % i februar da den russiske aggresjonen mot Ukraina startet, har det siden september, ifølge informasjon fra industridepartementet, ikke kommet russisk gass til Tsjekkia. Mesteparten av leveransene kommer fra Norge, i tillegg til dem kjøper Tsjekkia også flytende naturgass (LNG) hovedsakelig fra USA.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *