«Det betyr ikke at det var dårlig»

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Etablert:

Av: Astrid Théil

Tvangssamarbeid? Ifølge Angela Merkel var prosjekter som Nord Stream 2 snarere et kompromiss til fordel for Vladimir Putin. © IMAGO / Russisk utseende

Angela Merkels russiske politikk har blitt kritisert siden krigsutbruddet i Ukraina. Den tidligere kansleren forsvarer igjen politikken hennes. Hun ønsker ikke å mekle akkurat nå.

Berlin – Hadde Russlands angrepskrig mot Ukraina kan vi advare? Et blikk på fortiden reiser spørsmål om politisk ansvar og skyld. Også Rollen til Angela Merkel og hennes russiske politikk blir kritisert – noen ganger også i deres CDU.

I et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera den tidligere kansleren har nok en gang forsvart hennes handlinger overfor Russland under hennes embetsperiode. «Jeg kommer til den konklusjonen at jeg tok avgjørelsene mine på det tidspunktet i henhold til en logikk som fortsatt virker rimelig for meg,» sa hun til avisen. Russepolitikken deres var et forsøk på å forhindre en krig. «Bare fordi det ikke fungerte betyr ikke det at det var feil å prøve,» sa Merkel.

Fungerende kansler Merkel: «Det eneste språket Putin forstår er vold»

Den tidligere kansleren klaget over manglende oppmerksomhet på kontekst i debatten om ansvaret for krigen. I hans periode var det ikke stort politisk handlingsrom. Innledningen av et mulig NATO-medlemskap i Ukraina og Georgia, som ble diskutert i 2008, var en feil: «De to landene oppfylte ikke betingelsene, og ingen tenkte engang på konsekvensene en slik beslutning ville ha på Russlands reaksjon på Georgia og Ukraina så vel som for NATO og dets regler for bistand,» sa Merkel. Hun lurte også på om NATO ville vært i stand til å gjøre mye tidligere for å hjelpe Ukraina.

Minsk-avtalen som et politisk forsøk på å løse den ukrainske konflikten i 2014 var et forsøk på å kjøpe Ukraina tid. Og Ukraina har brukt den tiden: det er nå i en helt annen posisjon enn det var i 2014. I sin første offentlige opptreden som tidligere kansler påpekte Merkel at hun allerede i 2007 hadde anerkjent hva Putin mente om Europa og at hun var den eneste språket han forstår er vold. Likevel forble Tyskland avhengig av russisk gass.

Russisk politikk under Merkel: «Vi visste alle at konflikten var frosset»

«Vi visste alle at konflikten var frosset, problemet var uløst, men det ga Ukraina verdifull tid,» sa Merkel. Corriere. Godkjenningen av byggingen av Nord Stream 2 rørledning rettferdiggjorde dem i sammenheng med datidens politikk. Et avslag på å bygge gassrørledningen mellom Russland og Tyskland innenfor rammen av Minsk-avtalene ville ha betydd en forverring av forholdet til Russland. Samtidig har tilbudet fra andre land som Holland og Storbritannia avtatt og mengdene som er utvunnet i Norge har vært begrenset.

Utfasingen av kjernekraft og beslutningen om å produsere mindre gass i Tyskland bidro også til beslutningen i favør av Nord Stream 2. Selv om flytende naturgass kunne skaffes fra Qatar eller Saudi-Arabia til en høy kostnad, ville dette «klart ha skadet «Tysk konkurranseevne. «I dag opptrer vi under krigspress, noe jeg godtar. Den gang ville det vært en mye vanskeligere politisk beslutning,» oppsummerte Merkel.

Selvkritikk: «Også vi burde ha reagert raskere på russisk aggresjon»

På spørsmål om byggingen av Nord Stream 2 burde vært forhindret, svarte hun tidligere kansler ettertrykkelig «Nei». Blant annet fordi det ikke var konsensus om dette. Selvkritikk for selvkritikk Angela Merkel av: «Jeg trodde det var for lett å være selvkritisk bare fordi det var det som var forventet av meg». Det er mye viktigere for henne å vurdere den bredere konteksten av russisk politikk. Ifølge henne tok den kalde krigen egentlig aldri slutt, «fordi Russland til slutt aldri ble frigjort».

Hun trekker frem perioden siden 2014 som et eksempel: «Da Putin invaderte Krim i 2014, ble han utvist fra G8. I tillegg satte NATO ut tropper i den baltiske regionen for å vise at den er klar til å gripe inn.» Den tyske regjeringen bestemte seg også for å bruke 2 % av bruttonasjonalproduktet på forsvar. Til slutt kom hun imidlertid med en selvkritikk: «Også vi burde ha reagert raskere på den russiske aggresjonen.» Tyskland har for eksempel ikke nådd målet på 2 % for forsvarsutgifter. «Jeg har ikke jobbet hver dag for å støtte denne saken heller,» sa Merkel. (til)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *