Det blir nok fosfat til gjødsel, solcellepaneler og batterier. I Norge fant de et depositum tilstrekkelig for 50 år – VTM.cz

Gode ​​nyheter for bedrifter som produserer gjødsel, solcellepaneler og batterier til elbiler har kommet fra Norge: en enorm ny undergrunn en forekomst av fosfatbergarter av høy kvalitetsom inneholder nok mineraler til å dekke den globale etterspørselen etter disse produktene for de neste 50 årene, melder Techspot magazine.

Det norske gruveselskapet Norge Mining sa at det er oppdaget en forekomst på 70 milliarder tonn naturlig fosfat på Sørvestlandet. I tillegg finnes andre mineraler som titan og vanadium, brukt i romfarts- og forsvarsindustrien, der. Selskapet uttalte først at reservene var tilstrekkelige i hundre år, noe som også ble gjentatt av mange medier, men reviderte senere anslaget til 50 år.

Et rikt norsk forekomst

Malmforekomsten ligger på inntil 4500 meters dyp. Det er imidlertid ikke mulig å gruve på disse dypene, og derfor geologer estimerte bare en tredjedel av volumet, og nådde en dybde på 1500 meter fra overflatensom inneholder minst 70 milliarder tonn mineralisert fosfat.

Fosfatstein brukes til å produsere fosfat, som er en essensiell komponent i gjødsel: 90 % av fosfatstein som utvinnes over hele verden brukes til jordbruk. Det brukes også i produksjonen av litiumjernfosfatbatterier til elbiler, solcellepaneler og, i små mengder, i halvledere og brikker.

Fosfatbergart inneholder en høy konsentrasjon av fosfor, som er en nøkkelingrediens for produksjon av grønne teknologier, men som i dag står overfor store utfordringer i leverandørkjeden. Russland kontrollerer verdens største reserver av rent fosfatsom har begrenset sine forsyninger som svar på sanksjoner innført av europeiske land.

Fosfatmarkedskrisen

En rapport fra Haag Center for Strategic Studies sier at EU er nesten helt avhengig av fosfatimport fra andre land rundt om i verden og bør være bekymret for mangelen på dem. Med den globale økonomien som forbruker opptil 50 millioner tonn fosfater i året, øker dette frykten for mangel på dette viktige mineralet, ettersom reservene sakte tømmes og bare fire eller fem store leverandører holder dem.

«Etterspørselen øker i markedet på grunn av politisk ustabilitet i flere opprinnelsesland samt handelsrestriksjoner på grunn av internasjonale sanksjoner pålagt andre land», sa Norge Mining i et blogginnlegg publisert i juni. «Dette får importører til å frykte en overhengende krise.»

Fosforraffinering er en karbonintensiv prosess – så det meste av industrien er lokalisert i Kina, Vietnam og Kasakhstan. Norge vil imidlertid bruke karbonfangst- og lagringsteknologi for å gjøre prosessen mer miljøvennlig. Norges næringsminister Jan Christian Vestre sa at landet har en «forpliktelse» til å utvikle «den mest bærekraftige gruveindustrien i verden».

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *