Det er mindre vind, så strømprisene skyter i været

I Frankrike, Belgia og Storbritannia ligger strømprisen for tiden godt over 400 euro per megawattime (mWh). I Nederland er det relativt enkelt, med priser rundt 370 euro. I normale tider, det vil si frem til Gazprom begynte å kutte gasstilførselen i mai 2021, var det fortsatt 42 euro per mWh, beregner energiekspert Martien Visser.

At prisene eksploderer kommer av at det ser ut til å være bare moderat vind denne helgen. Derfor genererer vindturbiner mindre vindenergi. «Spesielt søndag og mandag ser dårlig ut for Storbritannia,» sa energianalytiker Fabian Ronningen til Bloomberg. Prisene her til lands, som i Norge og Tyskland, er på vei oppover høy level siden slutten av august.

Mangelen på vind påvirker hele Nordvest-Europa, sier Visser. Spesielt i land hvor kull- og atomkraftverk er lagt ned. «Se for eksempel på Frankrike, hvor mange atomkraftverk er stengt for vedlikehold. De må importere mye strøm fra for eksempel Belgia, noe som betyr at prisen også øker der.»

la det blåse

Elektrisitet brukes i økende grad til å varme opp boliger, sier han. «Men prisen på strøm er alltid knyttet til prisen på gass.» Det gjør også strømmen mye dyrere, spesielt nå som det er mangel fordi vind og sol mangler. Andelen solenergi er uansett begrenset om vinteren, sier Visser.

Fordelen er at prisen også snart kan falle tilbake dersom vinden begynner å blåse mer, forhåpentligvis etter helgen. — Det har en depressiv effekt på strømprisene fordi man ikke lenger trenger å bruke de dyre kraftverkene.

Strømregningen din har blitt enda høyere. Du kan se hvordan dette er mulig i videoen nedenfor:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *