Det europeiske forsvarsbyrået signerer rammekontrakter for felles kjøp av 155 mm ammunisjon

Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) har så langt signert åtte rammekontrakter med europeiske forsvarsindustriselskaper for felles anskaffelse av 155 mm ammunisjon. De siste fem kontraktene ble signert ved EDAs hovedkvarter i Brussel tirsdag 5. september under besøket av ambassadører fra EUs politiske og sikkerhetskomité (PSC).

signatur-ce-1-med-skallFoto: Daglig leder for EDA Jiří Šedivý signerer kontrakter | Det europeiske forsvarsbyrået

Høyrepresentant Josep Borrell, som også er sjef for European Defense Agency, sa: «Vi tar enda et skritt fremover i vårt tredelte ammunisjonsinitiativ. Medlemsstatene kan nå legge inn bestillinger under åtte rammekontrakter. Skynd deg. Putin viser ingen tegn til å gi opp i sin aggresjon mot det ukrainske folket. Derfor må vår militære støtte til forsvaret av Ukraina fortsette. »

Romania kjøper 18 tyrkiske Bayraktar TB-2-droner

EDAs generaldirektør Jiří Šedivý sa: «Signingen av disse rammeavtalene mellom EDA og den europeiske forsvarsindustrien viser vår evne til raskt å sikre best mulig tilbud for EUs medlemsland, EU og Norge. Vi tilbyr nå levedyktige muligheter for medlemslandene til å legge inn bestillinger til industribedrifter gjennom EDA, enten for å støtte Ukraina eller for å fylle opp sine egne nasjonale lagre. Det er nå opp til medlemsstatene å utnytte disse mulighetene fullt ut.»

Til dags dato har EDA forhandlet og signert flere rammekontrakter for kjøp av 155 mm all-up-round granater til Panzerhaubitz 2000, samt prosjektiler og brannfarlige ammunisjonskomponenter til det polske Krab haubitssystemet. Andre rammekontrakter vil snart bli inngått for ytterligere haubitssystemer.

ammunisjonFoto: EDA har til dags dato forhandlet og signert flere rammekontrakter for kjøp av 155 mm patroner, kjent som all-upround (illustrasjonsfoto) | Den amerikanske hæren

Felles anskaffelser er det beste alternativet for å redusere kostnadene gjennom stordriftsfordeler og interoperabilitet, samtidig som det lar medlemslandene kjøpe ammunisjon i henhold til deres nasjonale behov eller støtte Ukraina. Rammeavtalen om EDA-prosjektet er signert av 26 medlemsland og Norge. Det er fleksibelt og inkluderende, slik at alle EDA-medlemsland kan bli med på initiativet.

Under en Navy SEAL nattøvelse begynte en mann å skyte på dem med en airsoft-pistol.

Ammunisjonen som kjøpes er beregnet på de vanligste selvgående haubitsene som sendes til Ukraina av EUs medlemsland: flere vestlige haubitser er for tiden i drift der: den franske CAESAR, den polske Krab, den tyske Panzerhaubitze 2000 og den slovakiske Zuzana. På grunn av overholdelse av juridiske forpliktelser og beskyttelse av sensitiv kommersiell informasjon, kan ikke EDA publisere navn på leverandører eller enhetspriser på dette stadiet og kommenterer ikke pågående forhandlinger.

Disse rammeavtalene ble signert som en del av tre-trinns tilnærmingen for å levere mer artilleri- og missilammunisjon til Ukraina, som ble godkjent av EU-rådet i mars 2023. Gjennom disse tre retningslinjene støtter EU medlemslandene med å levere artilleriammunisjon og raketter til Ukraina. artilleriammunisjon og missiler fra nasjonale lagre, som en del av aggregeringen av etterspørselen og felleskjøpet av 155 mm ammunisjon og økningen av produksjonskapasiteten til den europeiske forsvarsindustrien.

EDAs bredere rolle

EDA støtter alle EUs medlemsland i å forbedre sine forsvarsevner gjennom europeisk samarbeid. Byrået fungerer som mekler og mellommann for forsvarsdepartementer som ønsker å engasjere seg i forsvarsevnesamarbeidsprosjekter, og har blitt et knutepunkt for europeisk forsvarssamarbeid med ekspertise og nettverk som spenner over hele spekteret. Medlemsstatene bruker EDA som en mellomstatlig plattform for eksperter der deres samarbeidsprosjekter støttes, tilrettelegges og implementeres.

Kilde: eda.europa.eu

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *