Det forventes ekstrem nedbør og flom i Alpene

Det forventes ekstreme værforhold spesielt i Nord-Italia og på grensene til Østerrike og Sveits samt i Sør-Tyskland. Det falt mye regn allerede i går og det vil fortsette å regne de neste 48 timene, sier meteorolog Philippe Schambergen fra Buienradar. «Det som faller her på seks måneder kan falle der på tre dager.»

Til sammenligning: under dårlig vær i Norge tidligere denne måneden falt 150 millimeter på 48 timer. «Vi frykter også flom og jordskred i Alpene. Forskjellen er at mye av snøen også har smeltet der på grunn av de høye temperaturene i landet.»

Gjørmeskred

I dag er de vant til kraftige regnskyll i Alpene, men de faller vanligvis senere på året. «Om høsten og vinteren faller det ofte 100 millimeter, men mye av nedbøren faller da som snø. Nå er det litt snø i toppene, men det er hovedsakelig vann. Dette øker faren for gjørmeskred og flom,» forklarer Schambergen .

Bygene er forårsaket av et område med ekstremt lavtrykk i regionen. Alpene danner skillelinjen mellom kjølig luft som kommer fra Nord-Europa og varm luft som kommer fra Italia, hvor det var veldig varmt forrige uke. «For noen dager siden var det rundt 40 grader i Milano, men det kjøler seg veldig raskt ned. Det er ventet en temperatur på 20 grader på mandag. Det vil også regne mye i Milano og Torino.»

Lokale forskjeller

Schambergen råder turister til å følge lokale medier nøye fordi været kan variere mye fra sted til sted. «I en fjelldal kan det falle 300 millimeter, mens det i en annen ikke er så alvorlig. Vær på vakt og slå under ingen omstendigheter opp teltet i nærheten av en bekk eller elv, da dette lett kan bli en virvlende masse.»

Skillelinjen mellom kald luft og varm luft er tydelig synlig på disse værkartene:

På grunn av lavtrykksområdet er det ventet sterk vind og kraftige vindkast på Korsika og Sør-Frankrike. «Det kan nå styrke 7 vinder og vindkast på 75 til 90 kilometer i timen på kysten. På fjellet kan jeg ikke engang utelukke vindkast på 100 kilometer i timen. Toppen er mandag ettermiddag, men vinden vil først virkelig redusere på torsdag.»

Det kommer til å gå bedre

Etter mandag vil været i alperegionen roe seg litt, sier Schambergen. «Lavtrykksområdet vil da bevege seg videre mot Balkan. Dette kan gi noen problemer på den kroatiske kysten, men siden det ikke er så høye fjell der, vil det være mindre ekstremt enn i Alpene.»

Meteorologen har gode nyheter til de som skal på ferie til Sør-Europa neste uke. «Det er et kaldt mellomspill en stund, men varmen kommer snart tilbake.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *