Det skal legges til rette for strømproduksjon i bygårder

Fra 1. januar 2023 vil beboere i leilighetene kunne produsere og forbruke sin egen strøm. Energitilsynskontoret (ERÚ) godkjente tirsdag 6. desember en endring i forordning om elmarkedsregler., som skal legge til rette for distribusjon av strøm i bygårder. Fellesskapets involvering i bygget er frivillig, kostnadene ved installasjon av kontinuerlig type B-måling bæres av distribusjonsnettoperatøren, som også er ansvarlig for beregninger, innsamling og databehandling.

I henhold til gjeldende lovgivning leilighetsbygg kan bruke strøm, for eksempel fra solcellepaneler på taket, kun til fellesarealer, eller samle alle leiligheter til ett forbrukspunkt. Samtidig vil kundene miste noen av rettighetene sine når innsamlingspunktene samles. De kan for eksempel ikke velge ulike strømleverandører. Imidlertid vil ORE-dekretet om reglene for elektrisitetsmarkedet tillate at det deles med alle leiligheter, som vil være interessert i det, uten sammenslutning av innsamlingssteder. Dekretet vil tillate deling av elektrisitet i en bygård med én inngang.

«Endringen av ERO-dekretet er det første skrittet mot samfunnsenergi, som vi har ventet på i Tsjekkia i flere år. Til slutt vil det gi beboere i leilighetsbygg muligheten til å handle proaktivt på sin produksjon og forbruk av strøm. Det er nå viktig at Stortinget raskt godkjenner endringen av energiloven, som vil øke terskelen for tillatelse til elektrisitetsproduksjon fra 10 kW til 50 kW. legger til Eliška Beranová, advokat Frank Bold og leder av Community Energy Union (UKEN) Legislative Working Group.

Strømdeling og faktureringsmodell

Beboere involvert i felles produksjon og forbruk kan dele elektrisiteten som produseres på forhåndsavtalte andeler (fordelingsnøkkelen). I tilfelle anlegget ikke produserer nok energi, vil hele bygget og de enkelte leilighetene fortsatt være tilknyttet det offentlige distribusjonsnettet og motta strøm fra sin kjøpmann.

Installasjon av en kontinuerlig måler type B vil være nødvendig for strømregning. Denne operasjonen vil bli utført av distribusjonsnettoperatøren for egen regning. Samtidig er han også ansvarlig for beregninger, innsamling og behandling av data slik at kunden kan kontrollere disse dataene, for eksempel på fakturaen. Takket være dette vil personer som er involvert i deling av strøm i et bygg se hvor mye de har spart på strømforbruket til nettet takket være egen produksjon.

«Muligheten for å bruke strøm produsert fra solcelleanlegg på taket av bygårder i fellesarealer og i enkeltleiligheter er et tema som har vært svært mye diskutert blant samvirkelag og huseierforeninger. det siste året. Det er en måte å få kvitte seg med uønskede overløp av overflødig energi inn i distribusjonsnettverket. Effektivitet og avkastning på investering i PV vil øke betydelig. SČMBD ønsker velkommen og støtter denne aktiviteten. Vi forventer at, etter de nye reglene, vil de kompetente myndighetene reagere med å tilby målrettet bistand i subsidier , som vil motivere brukere og eiere av leilighetsbygg enda mer til å implementere disse «nye» teknologiene.» Martin Hanák, direktør for metodologisk avdeling i Association of Czech and Moravian Residential Buildings (SČMBD), reagerer på endringen av dekretet.

Overvåking av gjeldende endringer i energiloven

To modifikasjoner er for tiden under diskusjon, som kan ha en ytterligere positiv effekt på desentraliseringen av elektrisitetsproduksjonen og ikke bare i leilighetsbygg. Den første av disse er en endring som hever tillatelsesterskelen for kraftproduksjon for installert effekt fra 10 kW til 50 kW. Her er det antatt at det trer i kraft rundt mars 2023, og det anbefales å ikke koble til fabrikken før da, hvis mulig.

Du slipper prosessen med å behandle en autorisasjon, og spesielt med å deklarere produksjon til operatøren av strømmarkedet. Du kan imidlertid løse en del av prosjektet på forhånd, for eksempel arbeidsplanlegging, tilknytningskontrakt, eller få støtte fra SVJ-medlemmer, men med selve gjennomføringen og tilkoplingen av kraftverket, vent ikrafttredelse av lovendring til energiloven.

Den andre endringen er for samfunnsenergi, som vil tillate utvidelse av deling mellom flere leilighetsbygg og andre enheter – enten de er små bedrifter, kommunale bygninger eller familieboliger.

kilde: pressemelding

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *