Diplomat Grey: Jeg utfordrer EU-kommisjonen til å bruke makt

I forrige uke deltok du på et møte med EUs forsvarsministre hvis hovedtema var bistand til Ukraina. Ammunisjon er blant de mest presserende behovene. Hvilke volumer er den tjueåttende i stand til å sikre?

Det er her European Defense Agency (EDA, red.anm.) spiller en vesentlig rolle. Jeg har allerede signert de tre første rammeavtalene med industrivåpenselskaper i EU samt med Norge, som ikke er medlem av unionen. Vi fokuserer for tiden på NATO 155 mm kaliber artilleriammunisjon. Planen er å levere opptil én million enheter innen utgangen av neste år.

Fortsetter disse patronene å komme fra lagrene til europeiske hærer, eller må de produseres?

Ca 250 000 stk er allerede levert fra lager, de er nesten utsolgt. Vi jobber nå med den europeiske forsvarsindustrien om store ammunisjonsbestillinger, for å oppmuntre bedrifter til å øke sin produksjonskapasitet. EDA fungerer som mellommann for gruppekjøp. Så langt har åtte EU-land kontaktet oss. Vi vil kombinere etterspørselen fra Ukraina og EU til større bestillinger, som vil være mer attraktive for bransjen enn mindre kontrakter. Samtidig vil det spare penger.

Blir det bare 155 mm ammunisjon?

Vi holder for tiden på å utarbeide en kontrakt for artilleripatroner, som er de mest populære. Vi vil imidlertid gradvis utvide forespørselen til andre kalibre. Hver stat vil selv bestemme hvilken del som skal gå til etterfylling av egne lagre og hvilken del som skal gå til Ukraina. EDA har dette prosjektet åpent for de neste to årene.

Vil ikke krigen være over da?

Vi antar at dette kan ta lang tid. Vi forventer en mer betydelig økning i ammunisjon og andre kapasiteter fra europeiske selskaper, selv om dette allerede skjer, snarere etter 2024. Og dette er ikke bare knyttet til Russlands aggresjon mot Ukraina. Europa trenger en sterk militærindustri for å støtte forsvaret av medlemslandene på lang sikt.

Vil tsjekkiske selskaper bli involvert?

Vi har kontaktet dem, men jeg kan ikke nevne noen. Som EDA lister vi ikke opp firmanavn. Vi har henvendt oss til over tretti industrielle enheter fra hele EU og Norge. Vi passet virkelig på å ikke glemme noen. Byrået gir en rammekontrakt og så avhenger det av de ulike statene de drar til med forespørselen. Bistand til Ukraina koordineres også av store medlemmer av unionen, som Frankrike og Tyskland, som tilbyr muligheten til andre land ved å åpne sine rammekontrakter med nasjonale produsenter.

Hvorfor gjør de dette?

Den beskytter interessene til sin nasjonale industri, og ammunisjonsprodusenter er også nært knyttet til våpenproduksjon. Dette er tydelig fra en gjennomgang av moderne artillerisystemer levert til den ukrainske hæren. Dette er den franske César, den tyske PzH 2000, den polske Krab og den slovakiske Zuzana. Men dette kompliseres av det faktum at disse haubitsene ikke bruker nøyaktig samme type ammunisjon, som hver har visse forskjeller. Det er av denne grunn at vi som byrå henvender oss ikke bare til de endelige produsentene av ammunisjon, men også til underleverandørene av prosjektiler, drivgasspatroner eller lightere.

Kan du anslå andelen nasjonale selskaper?

Dette er ennå ikke mulig, vi har nettopp signert de første rammekontraktene. Rollen til EDA er å utarbeide presise produktspesifikasjoner, takpriser for individuelle varer og maksimale leveringsvolumer. Vi løser det tekniske og kommersielle rammeverket.

Diskuterte møtet med EUs forsvarsministre også det supersoniske F-16-flyet som var bestemt til Ukraina?

Opplæringen av ukrainske piloter og teknisk bakkepersonell har allerede startet i Danmark. Treningsstøtte har også blitt tilbudt av andre land, inkludert Tsjekkia, som har treningssimulatorer. Det er snakk om en koalisjon av jagerfly som vil støtte moderniseringen av det ukrainske jagerflyvåpenet. Jeg anser dette som en betydelig fremgang.

Hva annet kan EU tilby?

Andre koalisjoner av europeiske land dannes, for eksempel fokusert på minerydding av ukrainsk territorium. Dette er også svært viktig for suksessen til den pågående ukrainske motoffensiven. Det er til og med en av prioriteringene. Men når det gjelder supersoniske fly eller minerydding, er dette ikke initiativer som omfatter hele Europa. Bare enkelte stater deltar.

Kan bistand til Ukraina siden begynnelsen av krigen uttrykkes økonomisk?

EU som helhet og dets medlemsland har så langt gitt mer enn 75 milliarder euro. Men dette inkluderer også støtte til ukrainske reformer og statsbudsjettet. Verdien av våpen, ammunisjon og treningsutstyr overstiger tjue milliarder. Siden krigen startet har EU-statene mottatt, direkte gjennom EU og dets spesialfond, omtrent 6 milliarder dollar i delvis kompensasjon for militært utstyr levert til Ukraina. Et betydelig volum av midler på 17 milliarder ble også delt ut for å støtte flyktninger.

Hvordan går treningen av ukrainske soldater?

Dette er nok et viktig EU-initiativ. Opptil 40 000 ukrainske soldater forventes å være trent innen utgangen av året, og 25 000 menn og kvinner hadde allerede fullført det i slutten av august. Det er nødvendig å understreke her det svært viktige bidraget fra Tsjekkia, som har til hensikt å forberede seg på kampene fire tusen soldater, det vil si en tidel av det totale antallet i hele EU. I tillegg trener den tsjekkiske hæren større ukrainske enheter.

Har tjueåtteåringen en visjon for fremtiden?

Lederen for europeisk diplomati Josep Borrell har foreslått et flerårig fond over fire år, begavet med totalt tjue milliarder euro. Men dette initiativet er blokkert av Ungarn som i likhet med de andre medlemslandene har vetorett. Vi jobber imidlertid med å avklare situasjonen.

Rapport fra Vest-Ukraina: Vi gjemmer oss ikke lenger for havfruer, sier lokalbefolkningen

Neste år, i juni, vil unionen organisere valg til Europaparlamentet og dannelsen av en ny EU-kommisjon. Du var forsvarsminister, Tsjekkias ambassadør ved NATOs hovedkvarter i Brussel i åtte år, og i dag leder du en viktig europeisk institusjon. Er du på jakt etter den neste tsjekkiske EU-kommissæren?

Hvis regjeringskoalisjonen går med på at Tsjekkia nominerer meg som kandidat til stillingen som Europakommissær, er jeg klar.

Tsjekkia har ennå ikke klart å sikre en virkelig sterk portefølje for sin representant i den europeiske regjeringen, den siste er relatert til helse, sysselsetting, EU-utvidelse eller rettferdighet. Dette er grunnen til at politiske partier igjen snakker om ambisjonen om å få tilgang til stillinger innen økonomi eller energi. Tør du å ha en slik lommebok?

Jeg har en sterk faglig profil innen forsvar og sikkerhet, men tror jeg er allsidig. En interessant portefølje kan for eksempel være EUs indre marked. Det inkluderer Generaldirektoratet for forsvarsindustri og rom, som en av enhetene for å implementere det 21. århundres forsvarspolitikk.

Burde ikke Tsjekkia allerede drive lobbyvirksomhet i Brussel for en så fremtredende posisjon, og dermed få politisk støtte og forbindelser?

Men hvis et medlemsland ønsker å lykkes, begynner det uformelt og bak kulissene å definere mulige porteføljer og forhandle om dem flere måneder før valget til Europaparlamentet.

Medlemmer av EU-kommisjonen blir avhørt av MEP-er. Ville du tålt det, har du ikke et problem fra fortiden?

Jeg blir ganske ofte invitert til Europaparlamentet, blant annet gir jeg informasjon til medlemmene om aktivitetene til byrået jeg jobber i. Jeg tror at jeg kjenner Europaparlamentet og at jeg har erfaring med å tale i dets distrikter.

Jiří Sedivý (60)

I første halvdel av 1990-tallet studerte han engelsk og statsvitenskap ved UK Faculty of Arts og tok også en MA i krigsstudier ved King’s College London. Fra 1998 ledet han Institute of International Relations i seks år, og ble deretter visestatsminister med ansvar for europeiske anliggender. I 2006 ble han forsvarsminister i den første regjeringen til Mirko Topolánek. Mellom 2012 og 2019 hadde han stillingen som ambassadør for Tsjekkia til NATO. I tre år har han vært administrerende direktør for Det europeiske forsvarsbyrået.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *