DIREKTE TEKST. Russlands krig i Ukraina; hvem kontrollerer Soledar og hvorfor betyr det noe?

Polens beslutning om å sende tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner til Ukraina ble delvis tatt for å oppmuntre andre land til å gjøre det samme, sa en talsmann for den polske regjeringen torsdag. Han nevnte ikke Tyskland spesifikt, selv om presset øker mot det for å sende moderne tunge stridsvogner til Ukraina.

Den tyske visekansleren og økonomiministeren Robert Habeck kunngjorde torsdag at Berlin ikke vil forby Polen å eksportere stridsvogner til Ukraina.

«Tyskland bør ikke stå i veien når andre land tar beslutningen om å støtte Ukraina, uavhengig av hvilken beslutning Tyskland tar,» innrømmet Habeck.

Overføring av tyskproduserte våpen til tredjeparter krever tillatelse fra Berlin.

Polens president Andrzej Duda kunngjorde onsdag, etter et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy i den vest-ukrainske byen Lviv, at Warszawa vil sende Leopard-stridsvogner til Ukraina som en del av koalisjonen.

På spørsmål om hvorfor Polen var den første som viste beredskap til å levere tanks til Ukraina, sa den polske regjeringsrepresentanten Piotr Miller at Polen var redd for å bli Russlands neste offer.

«Hvis vi ikke forsvarer ukrainsk uavhengighet, vil vi være det neste målet,» sa Miller.

Polen ønsker at Ukraina skal være i stand til å forsvare seg selv, og til det trenger de bevæpning, understreket Miller.

«Denne typen politisk press bør føre til at andre europeiske land slutter seg,» la han til.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *