Droner over Norge. Hva skjer? Polsk spion oversatt – o2

Norges statsminister Jonas Gahr Store sa at «utenlandske etterretningstjenester» var ansvarlige for droneflyvningene over landet hans. Flere slike hendelser har skjedd de siste månedene. Etter den russiske invasjonen av Ukraina forbød Norge russere å fly fly og droner over sitt territorium.

Bergen lufthavn sørvest i landet ble stengt natt til tirsdag. Det er et sivilt anlegg, men det ligger i nærheten av en norsk marinebase. Mandag pågrep politiet en russer som fløy en drone over Svalbardskjærgården.

Ikke hvem som helst blir arrestert. Andrei Yakunin, sønn av Vladimir Yakunin, tidligere direktør for RZD, den russiske jernbanegiganten, ble arrestert av politiet. Yakunin-senior er en nær venn av den russiske presidenten. De har begge hus i samme boligfelt med en prestisjefylt beliggenhet i utkanten av Moskva, og de elsker og respekterer hverandre.

Unge Yakunin ble arrestert i to uker. Leiligheten hans ble ransaket, droner og andre elektroniske enheter som tilhørte ham ble beslaglagt. Anja Mikkelsen i norsk politi sier til media at den pågrepne har britisk og russisk statsborgerskap. Han erkjente straffskyld for anklagene mot ham. Han var en av syv russiske statsborgere som er varetektsfengslet de siste dagene.

Premier Store har kalt droneflyvninger «uakseptable» over norske flyplasser og annen kritisk infrastruktur. Han presiserte også at det var virksomheten til utenlandske etterretningstjenester. Skandinavia og de arktiske områdene er i økende grad utsatt for russisk etterretningsvirksomhet. Og på Svalbard har russerne sitt domene.

Det er ingen militærbaser eller installasjoner der, så jeg skjønner ikke hva russerne ville spionere på på Svalbard. Men terrenget i Skandinavia er selvfølgelig veldig viktig. Det er handelsruter til Atlanterhavet og ishavet. Og vi må ikke glemme at det er i det frosne havet den såkalte bastionen – et sted hvor den russiske ubåtflåten konsentrerer seg og venter, hvorfra den kan angripe USA om nødvendig – forklarer Vincent Severski, tidligere etterretningsoffiser og skribent. , i et intervju med o2.pl.

Derfor, som Severski forklarer, er det en kjede av undervannshydrofoner (vannmikrofoner) i Nord-Atlanteren. De brukes til å overvåke hva russere gjør i dette området og hvor ofte. NATO har evnen til å vokte denne regionen, og det nordlige området er svært viktig for russerne.

Russerne utfører forskjellige aktiviteter der: provokasjoner, Maskirov, skjermingsaktiviteter. Men også ren og skær spionasje. Uansett, mye har alltid skjedd der, og nå – med Finland og Sverige på siste stykke for å bli med i NATO – har denne russiske aktiviteten intensivert. Og nordmennene gjør rett i å slå alarm og øke bevisstheten i samfunnet og det internasjonale samfunnet om trusselen, mener den tidligere polske spionen.

Uidentifiserte droner ble også sett over svenske atomkraftverk i januar. I forbindelse med hendelsen ble etterforskningen ikke bare åpnet av svensk politi, men også av kontraetterretning – SAPO. Kort før den russiske invasjonen av Ukraina ble russiske marineskip observert i Østersjøen nær øya Bornholm, og svenskene satte en rask reaksjonsstyrke i beredskap.

I slutten av september skjedde flere andre urovekkende hendelser i Østersjøen. Uforklarlige eksplosjoner skadet begge Nord Stream-gassrørledningene, og i oktober ble Bornholm avbrutt fra strømmen etter et strømbrudd. Spenningsnivået i regionen har steget jevnt siden februar. Det var krigen i Ukraina som motiverte beslutningen til den svenske og finske regjeringen om å slutte seg til NATO.

Russerne investerer i mellomtiden tungt i sine polare strøk. I flere år har de bygget opp sine militære polarstyrker, og i Sibir og helt i nord satser de stort på infrastruktur for olje- og gassutvinning.

Se også: En sterk uttalelse om spioner. «Tjenestene vil reagere i all fasthet»

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *