Dukkene våre bestemødre lekte med. Slottet har en unik utstilling

Besøkende på museet kan dermed skimte universet til samleren Pavla Dobíšková, som i sitt rike har hundrevis av dukker i ulike aldre, hvorav de sjeldneste er fra 1800-tallet.

I slottet har to hundre dukker funnet juleasyl, som tross alt har vært en del av jentenes stadig oppfylte juledrømmer siden det østerrikske monarkiets tid. «På den tiden var dukker ofte laget av celluloid, først senere ble de erstattet av andre materialer,» sier Pavla Dobíšková, som også fikk drømmedukken sin til jul da hun var liten. «Men det var også celluloid, så det brant. Brødrene mine tente det for meg. De sier det brant godt,» smiler den ivrige samleren.

En stor godterisamler fra Praha fikk ham til å samle på dukker

Hun begynte ikke å samle på dukke før senere, i 1990, da hennes tante Míla, nå nittien og fra Praha, en stor samler av pakket sukker, introduserte henne dit. Pavla Dobíšková ble inspirert av hennes entusiasme. «Tanten min sa alltid til meg: du liker håndverk, så gjør noe, samle på noe, hva skal du gjøre når du blir pensjonist? Så jeg valgte dukker», ler kvinnen.

Pavla Dobíšková fra Místek får mye hjelp av ektemannen Rostislav Dobíšek, som er i stand til å gi dukker som ikke er i god stand en passende foryngelsesbehandling, det vil si å reparere dem og dermed blåse nytt liv i dem.

«Noen ganger tar folk med oss ​​dukker som de finner på loftet, for eksempel. Men vi kjøper dem for eksempel på nettauksjoner eller på ulike messer. Men noen ganger er dukkene sprukket, ormespist. Noen ganger knust i femti biter .De mistet ofte glansen for lenge siden, fordi for eksempel celluloiddukker går fort til grunne, for eksempel setter jeg sammen dukkehoder som et puslespill. Noen ganger må jeg male dem på nytt, andre ganger mangler de armer eller ben, så jeg lager former og støpe nye,” forklarer Rostislav Dobíšek.

Barnevognsdukker og Doubí porselensdukker

Og hvilke dukker kan du se på Frydek Castle-utstillingen? For eksempel er dukker som ble og er laget da de var babyer ofte i vintage barnevogner utstilt. Men det finnes også celluloid-, porselens- eller papirdukker.

«Men jeg spesialiserer meg på celluloiddukker laget i Tsjekkoslovakia, og jeg liker veldig godt porselensdukkene laget i Doubí nær Karlovy Vary. Alle porselensdukkene i utstillingen er fra 1900 til 1930. Disse er «blant mine sjeldneste. Tidligere ble de laget som dukker til syverksteder. Det var modeller på dem, damene valgte etter dem, så sydde skredderne kjolene og dressene,» forklarer samleren. Og han peker på en diskret, men rokokko-lignende dukke som er fra 1870.

Soverom, kjøkken. Papir Dolls of War

Imidlertid skjuler dukkemontrene i utstillingen også forskjellige «tilbehør» til dukkenes verden, små soverom, kjøkken, senger eller til og med en fiolin med etui. Det er også et hjørne med symaskin og verktøy for reparasjon av dukker, mens Pavla Dobíškovás mann presenterer i en av montrene ruskene som han noen ganger blåser nytt liv i gamle dukker i hjørnet med verktøy, lim og materialer.

Pavla Dobíšková samler også på gamle blader skrevet av kakerlakker som publiserte instruksjoner for kjoler og klær til dukker i de første årene av 1900-tallet, for eksempel rundt 1910. Og ifølge dem syr hun disse tidstypiske klærne til dukkene sine.

Papier-maché-dukker ble produsert ofte under begge krigene og ble for det meste laget av kvinner som levde på dem for å forsørge barna sine. Papirdukker hadde tøykropper og erstattet vanlige dukker, som familiene ofte ikke hadde penger eller ingen til. Det er også svinghjulsdukker eller gådukker på utstillingen.

Til sammenligning eier Pavla Dobíšková også celluloiddukker som ble produsert i private selskaper i Praha etter krigen. Men selv disse små bedriftene ble nasjonalisert av kommunistene, og produksjonen av dukker fortsatte i statlige bedrifter.

«Her har dukken med de røde pumps bare blitt produsert i to år, denne damen er laget av jern, og dukken i hjørnet er i norsk drakt, gitt til meg av en 90 år gammel bestemor i Norge» , følger samleren hennes utstilling av dukker. «Og her er de to dukkene designet av Libuše Niklová, som jeg liker veldig godt, og alle kjenner sikkert til hans berømte katteleke, som har et trekkspill i stedet for en kropp.»

Hver dukke i utstillingen har også sitt eget undertøy

Pavla Dobíšková avslører at hver dukke i utstillingen også har sitt eget undertøy, det vil si truser, men også sokker. Folkene ved Senter for aktive seniorer i Místek la en humoristisk hendelse til dette ved åpningen av utstillingen. «Da vi holdt utstilling hjemme hos oss og skolebarn kom, begynte tenåringer å se på så store og vakre dukker under skjørtene. Men de ble skuffet, hun hadde på seg truser,» smilte mannen.

Og hvilken dukke foretrekker Pavla Dobíšková? «Det er ikke sagt. Jeg har et annet minne for hver dukke, hver har en annen historie. Men jeg liker veldig godt de små porselensdukkene», sier samleren og legger til en annen liten historie om to dukker i sorte skjørt og rødt.

«De ble gitt til meg av en eldre dame da jeg ble stilt ut her på slottet i 2015, og hun håpet de ville bli reparert og stilt ut under neste bygg. Og her er de som nye. Jeg håper damen kommer ser dem.

Men han husker en annen dame som blant dukkeekspertene fra Ostrava leketøysmuseum, som Dobíšeks samarbeider med, hadde med seg et produkt fra 1950-tallet med gummihåndtak, som hadde et brukket øye på hodet og alt var revet opp. Ekteparet Dobíšek satte dukken i stand. «Og da vi skulle returnere dukken til damen, sto en tolv år gammel jente. Og hun presset den reparerte dukken, som nå var vakker, til brystet og øynene hennes bare glitret. Så selv barn i dag «Vi elsker gamle dukker. Det skjedde med oss ​​for en måned siden,» jubler den lokale dukkesamleren Pavla Dobíšková.

World of Pavla Dobíšková-utstillingen vil vare til 22. januar 2023.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *