En australier hevder å være skaperen av Bitcoin. Du kan kalle det svindel

Forretningsmannen Craig Wright er en kjent skikkelse i samfunnet rundt krypten. Dessverre for ham, men på en annen måte enn han ville ha ønsket – hans påstander om at han var en nøkkelfigur i teamet som oppfant Bitcoin og at han er den mytiske Satoshi Nakamoto blir ikke trodd av de fleste eksperter. Og nå har de en dom fra norsk domstol til fingerspissene.

Wright har ganske mye erfaring med domstolene, siden han er ganske langt fra å være en ren forretningslilje. Han hadde for eksempel en rettssak på nakken da han forlot konsulentfirmaet, men begynte umiddelbart å ta fatt på klientlisten sin, som han tok med seg. Eller da han impliserte en sen programmerer i påstanden om at han sto bak etableringen av Bitcoin, og familien hans bestemte seg for å forsvare ham.

Wright som Nakamoto, kom han i 2015. Ganske snart protesterte en rekke avvisere. Det som gjorde dem mest sinte var at den 52 år gamle australieren, som bodde i Storbritannia på den tiden, ikke hadde noen harde bevis – og avgjørende, ingen tilgang til de mer enn en million bitcoins som fortsatt er på Satoshis bitcoin-adresse. .

Wright begynte gradvis å saksøke alle som var uenige med ham i britiske domstoler, ettersom loven der gir de som forsvarer seg mot ærekrenkelser en bedre sjanse. En av tingene Wright klaget over på øyene er en innflytelsesrik Twitter-konto Hodlonaute, i det sivile liv Magnus Granath. Og han – selv før den britiske domstolen dømte – saksøkte Wright hjemme hos ham i Norge.

Han fikk den typen dom han trengte – dvs. har helt riktig å si om Wright at han ikke er den virkelige Satoshi Nakamoto. Dette var essensen av tvisten, hvis konklusjon er ment å hjelpe Hodlonaut til å vinne, eller rettere sagt stå i Storbritannia. Når han først har en dom på hånden om at det er legitimt for ham å angripe Wright og motsi påstandene hans, vil han være i en mye lettere posisjon.

I hjertet av kontroversen var Granaths tweet fra 2019 der han skrev at Wright var en svindel. Av denne grunn saksøkte australieren ham. Forresten, skaperen av Ethereum-nettverket Vitalik Buterin eller grunnleggeren av Binance kryptovaluta-børsen Changpeng Zhao sa eller skrev det samme om ham, så Hodlonaut er virkelig ikke den eneste i dette tilfellet.

Jeg har ingen bitcoins fordi disken min krasjet

Men Wright, den påståtte Nakamoto, var ikke særlig overbevisende i den norske retten. På spørsmål om hvorfor han ikke hadde tilgang til millionen bitcoins som Nakamoto opprinnelig hadde samlet inn og som hadde ligget i dvale siden hans taushet, svarte han at han hadde knust disken som inneholdt tilgangsdataene. Til og med hans egne rådgivere ved BDO-byrået innrømmet at noen av dokumentene som de prøver å bevise sin del i etableringen av Bitcoin med, sannsynligvis ble opprettet etter opprettelsen av den største kryptovalutaen.

Dommer Helen Engebrigtsen i sin dom, som tydeligvis favoriserer Hodlonaut, blant annet ifølge serveren Coindesk hun sa: «Retten er av den oppfatning at svindel i denne saken betyr å utgi seg for å være en annen. Ordet falsk har samme betydning: illegitimt, ikke ekte, noe annet enn det det utgir seg for å være. En svindler må forstås på samme måte som en svindler.

«Det gjør meg glad,» svarte den norske bitcoin-influenten Magnus Granath. Og for å unngå det – det faktum at den nasjonale domstolen fant ham rettferdig og hadde et slikt utseende at det er helt legitimt å kalle Wright en kjeltring, er et stort løft og hjelp for ham i sluttfasen av rettssaken i Storbritannia.

Les ogsåMin første bitcoin? På SMS og de kontaktet meg kostet halvparten 15 kroner, sier grunnlegger av Trezor Palatinus

Samtidig vurderte imidlertid ikke den norske domstolen om Wright er Satoshi Nakamoto eller ikke – den tok kun opp spørsmålet om det er akseptabelt å kalle ham en bedrager. Det er en liten forskjell i utseende, men fra lovens synspunkt en betydelig forskjell.

Dommeren forklarte blant annet at hvis Wright gikk inn i det offentlige rom med sin påstand om å være Nakamoto og ikke ga nok bevis til å utvetydig bekrefte påstandene hans, må han være forberedt på kritikk, spekulasjoner, til vantro og angrep fra dem de gjøre. tror ikke på utsagn og er skeptisk til dem.

Wrights tap i Norge vil bli ganske dyrt, ettersom han må betale Granaths saksomkostninger, som beløper seg til nesten 400.000 dollar, eller rundt ti millioner kroner. Det er ikke kjent om han ønsker å bosette seg i FIAT, det vil si en standardvaluta som den norske kronen, eller i bitcoin.

De støtter Krypto-delenbitmex

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *