«En av fem flamske husholdninger har solcellepaneler, andre grønne teknologier henger etter»

Belgiske familier deltar i European Champions League for Green Energy. Det sier det norske selskapet Otovo, som tilbyr en plattform av typen Uber for installasjon av solenergi i landet vårt. Men som i andre europeiske land er en fornybar energikilde helt klart favoritten, på bekostning av andre teknologier. Hvordan skjedde det?

22 prosent av flamske familier har installert solcellepaneler på taket, fant Otovo. Men landet vårt har tilpasset sin politikk til denne teknologien de siste to tiårene og mistet andre bærekraftige løsninger av syne, heter det. Denne lesningen av den belgiske situasjonen er i tråd med konklusjonene til Vincent Van Den Broecke, arkitekt og direktør for Blanco Architecten. Van Den Broecke mener at regjeringen kunne fokusere mer på dette temaet.

En gylden regel

Grønne energisertifikater, subsidier og redusert moms for å oppmuntre forbrukere til å installere solcellepaneler: insentivene har vært betydelige de siste årene: «Renovasjonsplikten oppmuntrer til en veldig rask overgang mot EPC D-merket,» sier Van Den Broecke. «Og hva er den enkleste måten å gjøre dette på?» Montering av solcellepaneler. Sett taket på et dårlig hus fullt av solcellepaneler så kommer du nærmere den D, det er begrunnelsen.

«Det handler alltid om budskapet som myndighetene formidler,» fortsetter arkitekten. «I dag er varmepumpen her og varmepumpen er der. Men har du noen gang hørt ordet byggekonvolutt i Stortinget? Det er nødvendig å understreke viktigheten av bygningskonvolutten, behovet for isolasjon.

Det er en gylden regel når det gjelder energirenovering, som Van Den Broecke allerede har forklart her: sjekk først bygningskonvolutten og ta om nødvendig vare på den. «Det gir ingen mening å installere en varmepumpe i en bygning hvor varmen strømmer overalt. Og hvis du ønsker å installere en varmepumpe, må du kanskje også se nærmere på gulvvarme. Men alle som river gulvet må generelt også fornye sitt elektriske og sanitære anlegg. En varmepumpe uten solcellepanel er en dårlig idé. Minst en del av denne energien må komme fra solcellepaneler.

Fokuset på en bestemt grønn energikilde er noe Otovo ser i mange land. «Siden vi opererer i tretten land, ser vi forskjellige trender i europeiske land,» forklarer Cédric Sever, Otovo-landssjef for Belgia. «I Sverige og Norge har for eksempel henholdsvis 50 og 70 prosent av husholdningene varmepumper, mens bruken av solcellepaneler er begrenset til kun 3 og 1 prosent av husholdningene.»

«Vi hadde allerede vår solboble. Andre land er fortsatt i tjukken.

Cedric Sever (Otovo)

Husholdningsbatterier

Ifølge Sever øker bevisstheten om behovet for en helhetlig tilnærming. For eksempel har prisstigningen forårsaket av krigen i Ukraina fått familier til å tenke mer på energiforbruket sitt. «Plutselig ville alle produsere og konsumere sin egen energi. Og de som allerede gjorde det innså plutselig at det fortsatt var fremgang å gjøre når det gjelder energieffektivitet.»

«Vi hadde allerede vår solboble, i begynnelsen av 2013. Andre land er fortsatt i den,» fortsetter han. «Den belgiske kunden begynner nå å tenke videre. For eksempel er seks av ti prosjekter i Flandern utstyrt med et innenlandsbatteri. Før var det to. Bruk av et slikt batteri kan for eksempel gjøre det mulig å lagre solenergi og dempe topper i energiproduksjonen.

Gjør ingen feil, «for å oppnå et visst EPC-nivå, forblir solcellepaneler ideelle,» understreker Van Den Broecke. «De er nå billigere, ytelsen er lett målbar på daglig basis og ingen større inngrep er nødvendig. Til syvende og sist er de en svært kostnadseffektiv løsning.

Integrasjonen

«Det er også mulighet for å installere en solvarmekjele,» reflekterer arkitekten videre. – Dette er imidlertid en betydelig investering, som kun gir varmtvann til husholdningsbruk og derfor kun utgjør en liten del av den totale energiregningen. Lønnsomheten til en solvarmekjele øker etter hvert som det brukes mer varmtvann. Med andre ord: en solvarmekjele kan være mer kostnadseffektiv for en stor familie enn for en enslig eller et eldre ektepar.

«Vi tilbyr kun solcellepaneler med husholdningsbatterier,» legger Sever til. «Fra neste år vil vi også tilby en luft-vann varmepumpe, da denne kombinasjonen fortsatt er mye mer effektiv enn en begrenset solvarmekjele. Med solvarmekjeler styrer to eller fire solcellepaneler kjelen. Dette krever et eget system. Det er bedre å ha en integrasjon av de forskjellige systemene dine fremfor å ha flere separate systemer ved siden av hverandre.

Les også:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *