En drømmejobb. Šustáčková snakker om Norge: Jeg er ikke bare begeistret for naturen

En overgang full av kontraster. Håndballrepresentant Markéta Šustáčková byttet ut individuell konkurranse med en kollektiv liga, kampen for redning mot et angrep av medaljer, varme fans for en rolig kamp og et mildt klima mot en kald kamp. Den 26 år gamle høyrekanten forlot fransk håndball Saint-Amand etter tre år og spiller allerede i norske Elite Molde. «Jeg gjør drømmen min til virkelighet», sier han og ser frem til en tøff landslagskamp (11. oktober kl. 17.15) mot Finland.

Håndballrepresentant Markéta Šustáčková

| Foto: Det tsjekkiske håndballforbundet

Hun har alltid ønsket å jobbe i Skandinavia. Også på grunn av den storslåtte, til og med uberørte naturen. Og da muligheten bød seg i år, slo hun til. «Selv om det franske mesterskapet er litt bedre enn det norske mesterskapet og er et av de beste i verden, nølte jeg ikke. Også fordi vi spiller i European League, har jeg ikke opplevd de franske cupene,» forklarer en av de årsaker til sommerovergangen.

I tillegg bemerket tsjekkeren at nivået på norgesmesterskapet øker. Hun hjalp sin nye arbeidsgiver med å gå videre via Dijon i Europa League. «Mesterskapet i Frankrike handler mer om individuelle aktiviteter. Om hva spilleren vil gjøre for seg selv. I Norge er det ikke en eneste stjerne som det er basert på, men det offensive systemet strekker seg til alle. Kamper avgjøres ved kollektiv forberedelse.» , sammenligner den innfødte i Neratovice.

Håndballspiller Wizurová på Poruba og landslaget: Jeg skal smake enda mer fart igjen

Det sies at den norske mentaliteten passer ham bedre enn den franske mentaliteten. «Det er mer familie og vennlig her, men på et profesjonelt nivå. Jeg føler meg bedre i laget, jentene er mer vennlige. Jeg har inntrykk av at vi danner et lag. I Frankrike oppfattet jeg en større rivalisering», liker Šustáčková.

I Saint-Amand Handball, som ligger i hjertet av Frankrike, ledet hun praktisk talt laget til sin posisjon alene, i Molde har hun allerede en konkurrent, dette er nok en av de mange forskjellene. Men det plager henne heller ikke. Snarere motsatt.

Håndballrepresentant Markéta ŠustáčkováHåndballrepresentant Markéta ŠustáčkováKilde: Det tsjekkiske håndballforbundet

«Min posisjon er at jeg starter kampene. Jeg er nok den første ekte stammen, selv om det virker egoistisk,» sier han kjekk. «I Frankrike var jeg alene i min posisjon, som noen ganger var vanskelig, jeg spilte til og med hele kamper. Jeg har Johanna Nypanová med meg her. Det jeg mangler, tar hun igjen. Når den ene erstatter den andre, gir det ny drivkraft Jeg er fornøyd med arbeidsmengden og det faktum at jeg ikke er alene Jeg føler at jeg har en god partner.

Nordlige introverter

Hvis de tidligere spillerne til Olomouc eller polakken Lubin i Frankrike mangler noe, er det stemningen i rommene. «Jeg er skuffet, det norske landskapet er ikke sammenlignbart med Frankrike. Jeg bor i en liten fjordby, befolkningstettheten er ikke høy og i Molde støtter mange fans fotball. De kommer ikke så veldig til oss. mye. Klubben vil prøve å øke den når det gjelder markedsføring.»

Tsjekkiske håndballspillere skal spille kvalifiseringskamp mot Finland 11. oktober fra klokken 17.15 i Zlín. Billetter er fortsatt tilgjengelig salg.

Ifølge Šustáčková gjelder stereotypen om kalde nordlendinger også fansen. «I Frankrike var de gale,» ropte de, «men nordmennene er innadvendte. De applauderer, men de skaper verken oppstyr eller hekler. Samtidig kan atmosfæren oppmuntre spillerne til å prestere bedre og bli bedre. resultater», sier håndballspilleren, født under pikenavnet Hurychová.

Nok en liten skavank på en ellers storslått forlovelse: Šustáčková må fly til Trondheim for alle unntatt én kamp, ​​til tross for at det er hennes minst favorittreisemiddel. «Jeg tenkte bare på forlovelsen på grunn av flyturen. Jeg blir vant til det litt etter litt, men jeg føler meg fortsatt ikke komfortabel nok til å nyte det: Ja, vi flyr ut i morgen! Men at «jeg» Når jeg blir bedre og bedre, gjør jeg fremskritt. Med tiden vil dette bli vanlig,» mener han, noe som vil dempe frykten fullstendig.

Håndballtrening under ledelse av Bent Dahl.

Tegne. Håndballspillerne møter Nederland, Argentina og Kongo i VM

Når hun skal velge mellom å tilbringe ferien ved sjøen eller å bestige fjellene, er Šustáčková klar. Alternativ nummer 2. Derfor gledet hun seg til å reise til Norge, og virkeligheten overgikk til og med forventningene hennes.

«Min mann og jeg leide en leilighet og hver morgen spiser vi frokost med utsikt over fjellene og havet. Uvirkelig. Jeg er entusiastisk for naturen og levestandarden. Jeg kan ikke bestige fjell hver dag, det er ganske vanskelig, men vi har en liste over steder vi ønsker å se. Og vi er også på et sted hvor vi kunne observere nordlyset», observerer det magiske lysfenomenet. «Jentene sa at det kunne være over en meter snø her. Og de lange nettene vil være mentalt krevende. Men vi liker å gå på ski, det er en skiløype rett i nærheten av byen, vi kan også stå på langrenn.»

Hele familien kommer

Sustáčeks» ektemann Matěj, som avsluttet håndballkarrieren i Frankrike i fjor, jobber også i Molde. Da hun ordnet overføringen spurte hun om de ville finne jobb til henne. Og fordi han fikk høyeste trenerlisens og er lærer, ansatte de ham som ungdomstrener. «Det er positive svar. Her snakker alle engelsk, til og med barna, de forstår det alle sammen. I Frankrike var det ingen som ville snakke engelsk med oss, men her har vi opplæring og møter på engelsk, selv om vi bare er tre utlendinger. i laget», beskriver spilleren med nummer 22 den norske vennligheten.

Han skal snart høre tsjekkisk på hytta, når han møter opp til landslagsmøtet, som kulminerer med de europeiske kvalifiseringskampene mot Finland (11. oktober) og Portugal (15. oktober). «Jeg ser virkelig frem til å spille foran mitt eget publikum igjen.»

Tomas Mrkva

Tysk tittel og Champions League. Sesongens håndballspillere er Mrkva og Jeřábková

Šustáčková fullfører rekorden sin i landslaget, som så langt har 48 starter. «Min manns familie bor i nærheten av Zlín, hvor vi leker med finnene, så de kommer, jentene fra Olomouc også, hvis de ikke har trening», finner gymnastikklæreren kjente fjes blant publikum.

Heller ikke Bent Dahl har trent det tsjekkiske landslaget i over ett år. «Jeg var allerede fornøyd før, men selvfølgelig brakte han nytt momentum og ny energi,» roser Šustáčková, scorer av 58 mål for landslaget. «Jeg tror landslaget går i riktig retning. Det har hatt et lite generasjonsskifte, det nye og unge blodet er veldig talentfullt. Det tsjekkiske landslaget har definitivt mye å tilby.»

Håndballrepresentant Markéta ŠustáčkováHåndballrepresentant Markéta ŠustáčkováKilde: Det tsjekkiske håndballforbundet

I tillegg til kampen om EM, venter også Dahls lag på verdensmesterskapet på slutten av året, der tsjekkerne møter Nederland, Argentina og Kongo i gruppen. «I år går ambisjonene mine lenger enn bare å komme seg ut av gruppen. Jeg vil gjerne nå kvartfinalen.»

Den spilles i Skandinavia, det vil si i Danmark, Sverige og Norge, som er landskap som er lovet til Šustáčková. Og kanskje stemmer det dobbelt etter mesterskapet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *