En fagforening ønsker å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester


CDU og CSU anser legalisering av prostitusjon som en fiasko og krever strengere regler. Er Sverige en modell?

I «bordellet i Europa» kunne de forførende røde lysene snart slukke. Forbundet ønsker å forby kjøp av seksuelle tjenester og oppheve gjeldende lov om prostitusjon. Målet er å beskytte de berørte kvinnene mot vold og utnyttelse. Dette kommer fra et nytt posisjonspapir CDU/ CSU stortingsgruppe kl Forbundsdagen ute. Volker Ullrich, medlem av eksekutivkomiteen til Unionens parlamentariske gruppe, sa til redaksjonen vår: «Det har vært veldig tydelig i årevis: Prostitusjonsloven fra 2002 og dens oppdatering fra 2015 har åpenbare svakheter.» CSU-politikeren sa at det var uforenlig med verdiene verdighet, likhet og kvinners rettigheter «at kvinner blir tvunget til å tilby kroppen sin som en vare som skal selges under tvang eller i økonomiske vanskeligheter».

Den rødgrønne reformen ble ledet av daværende SPD-kansler. Gerhard Schröder definitivt gjort av edle motiver. Den antatt eldste bedriften skulle endelig komme ut av det skitne hjørnet og bli en bedrift som alle andre. Med selvbestemte prostituerte som kjenner og krever sine rettigheter, men som også betaler trygdeavgift og skatt. Siden 2002 har sexkjøp ikke lenger vært ansett som umoralsk. Men godt og vel tjue år senere er stadig flere eksperter og politikere desillusjonerte og mener at reformen var en alvorlig feil. Tyskland har blitt «Europas bordell», menneskesmugling og tvangsprostitusjon blomstrer, og ofrene er kvinner som for det meste av nødvendighet selger kroppen sin og lider alvorlig skade i kropp og sjel. Halliker og bordelleiere, derimot, tjente uanstendige beløp på skitne avtaler, på bekostning av kvinner.

Det er flere bordeller i Frankfurts Bahnhofsviertel.

Foto: Frank Rumpenhorst, dpa

Den «nordiske modellen» straffer kunder, men ikke kvinner

De siste årene har medlemmer av Forbundsdagen tatt til orde for at kjøp av seksuelle tjenester skal forbys etter «nordisk modell». I land som Sverige, Norge, Island og Irland er det straffbart å bruke seksuelle tjenester til en prostituert mot betaling. Klientene, vanligvis mannlige, blir straffet, mens de prostituerte selv blir ustraffet. Reglene er ledsaget av et sett med opplæring, forebygging og beskyttelsestiltak for ofre. Fremfor alt, SPD-politiker Leni Breymaier, styremedlem i foreningen «Søstre – Komme ut av prostitusjon», og forbundsparlamentariker Dorothee Bär (CSU) hadde nylig tatt til orde for den nordiske modellen.

I dag støtter hele CDU/CSUs parlamentariske gruppe i Forbundsdagen oppfordringen om et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Det handler om å få slutt på «umenneskelige forhold i prostitusjon», som unionsavisen uttrykker det. Volker Ullrich sa: «Vi trenger lovgivningsforbedringer og må utruste politiet og sikkerhetsmyndighetene bedre slik at menneskehandel blir en håndgripelig kontrollforbrytelse og de som står bak kan arresteres. Påståtte gjerningsmenn, halliker og menneskehandlere kan ikke lenger gjemme seg bak påskuddet om at utøvelse av prostitusjon er frivillig og lovlig.»

Volker Ullrich, CSU: Sikkerhetsmyndigheter må nettverk på tvers av land

Men, fortsetter Ullrich, kan den nordiske modellen bare utvikle seg «hvis andre beskyttelsestiltak settes på plass samtidig og grenseoverskridende nettverksbygging av sikkerhetsmyndigheter oppmuntres.» I tillegg må organisasjoner som tilbyr kvinner hjelp til å forlate landet styrkes. Personlig tar han også til orde for «en nasjonal avskaffelse av uverdig gateprostitusjon». Fra Ullrichs synspunkt ville dette være et viktig første skritt, lett å implementere og overvåke.

Les om det også

Det ser imidlertid ikke slik ut. Kansler Olaf Scholz mener også at handling er nødvendig for å begrense prostitusjon i Tyskland. Prostitusjon er en dårlig ting og er ofte forbundet med overgrep, vold og kriminelle strukturer, sa SPD-politikeren under den siste regjeringsundersøkelsen i Forbundsdagen. Prostitusjon bør ikke aksepteres som normalt. «Jeg finner det ikke akseptabelt at menn kjøper kvinner. Det er noe som alltid har opprørt meg moralsk,» sa Scholz. Men den offisielle posisjonen til SPD Så langt er det rett og slett en tøffere kamp mot utnyttelse og menneskehandel, ikke et forbud mot prostitusjon. Også De Grønne og FDP avviser den nordiske modellen, i frykt for at den bare vil skyve problemene lenger inn i glemselen.

Vil en ny føderal regjering bringe nye regler?

Selv om unionen for tiden er i opposisjon, er den foretrukket av velgerne i nåværende meningsmålinger. Det virker ikke umulig at en mulig fremtidig unionsledet føderal regjering vil skru av rødt lys i Tyskland.

Vi vil vite hva du synes: Augsburger Allgemeine samarbeider derfor med opinionsforskningsinstituttet Civey. Du kan lese her hva representative undersøkelser er og hvorfor du bør melde deg på.

Vi trenger ditt samtykke for å vise Civey-undersøkelsen

Med din tillatelse kan eksternt innhold vises her for å supplere den redaksjonelle teksten. Ved å aktivere innhold via «Godta og se», kan Civey GmbH lagre eller få tilgang til informasjon på enheten din og samle inn og behandle dine personlige data. Du kan trekke tilbake samtykket ditt når som helst ved å bruke glidebryteren. Data beskyttelse

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *